Milliárdos piac

2023.04.15. 07:51

Újra divatba jött a bakelitlemez - ismerjék meg a győri gyűjtőt

Hetvenes évekbeli, Egyesült Államokból származó bakelitlemezekből álló gyűjteménnyel büszkélkedhet a győri György László.

Gyurina Zsolt

Néhány ritkaságot mutatott nekünk György László.

Fotó: Csapó Balázs

– Nagynéném az Egyesült Államokban élt, a Chicago melletti Garyben, onnét küldözgette nekem a frissen megjelent lemezeket a hetvenes években. Akkoriban ez nagy szám volt – mesélte lapunknak György László nyugdíjas növényorvos, növényvédelmi szaktanácsadó, aki Győrben, Adyvárosban lakik.

Lemezei egytől egyig eredetiek, értékük is jelentős. Közéjük tartozik a The Beatles fehér albuma, aztán Santana, Chick Corea, valamint magyar előadók lemezei, mint az Omega, Koncz Zsuzsa. A woodstocki fesztivál vastag dupla albuma, amely 1970-ben jelent meg, szintén a birtokában van.

György Lászlóhoz azért látogattunk el, mert egy friss felmérés szerint egyre népszerűbbek a bakelitlemezek. A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) kimutatása szerint 2021-ben 228 ezer, míg tavaly 219 ezer bakelitlemez adtak el hazánkban.

Fotós: Csapó Balázs

Darabszámra négy százalékkal kevesebbet, forintosítva viszont 22 százalékkal nagyobb értékben, majdnem egymilliárd forintért. Bizony, ha a külföldi előadókat nézzük, 2022-ben CD-ből 100 ezret, míg bakelitből 198 ezret adtak el. Érdekesség, hogy akár a CD-k, akár az egyéb hordozók eladott darabszáma nagymértékben, 30–40 százalékkal esett vissza. Így még inkább kiemelendő az, hogy a bakelitek tartják magukat és velünk vannak.

Egy tavalyi cikkünkben már írtunk arról, hogy a győri belváros szívében használt hanglemezek és CD-k eladásával foglalkozó Play-Records üzlet tulajdonosa, Hoffer Albert szerint a vinyl- (közismertebb nevén bakelit-) lemezek iránt sokkal erősebb az érdeklődés, mint a CD-k iránt. Jobbak, mint a CD-k, mert egy vinyl 40–60 év múlva is ugyanazt a hangzást adja, mint eredetileg. Elmondta, hogy a bakelitlemezeket a tinédzserektől az idősekig sokan vásárolják. Van egy gyűjtői réteg, akik sokszor nem is az előadó miatt veszik, hanem például mert a borítóját egy művész készítette, és ettől lesz értékes számukra.

Magas számok

219  ezer bakelitlemezt adtak el hazánkban 2022-ben a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége kimutatása szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában