Nem mostanában fogják felszámolni az éhezést

2023.04.13. 07:30

Tücsöktartalmú élelmiszereket kóstoltak a Kisalföld munkatársai - galéria, videó

Az Európai Unió már négy rovarfélét vett fel az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek listájára, legutóbb a tücsköt. Részben klímavédelmi szempontok miatt, részben pedig azért, mert az éhezés elleni küzdelemben könnyen és olcsón bevethető fehérjeforrás. Szerkesztőségünk kalandorai chips, fehérjeszelet, kalács és pirított tücsök formájában próbálták ki a rovaralapanyagot.

kisalfold.hu

A tücsökkóstoló társaság. Elmondásuk szerint messze nincs olyan rossz íze, mint amire elsőre gondolnánk.

Fotó: Rákóczy Ádám

Drága mulatság a rovarropogtatás

Az Európai Unió már négy rovarfélét vett fel emberi fogyasztásra alkalmasnak, a tücsök is közéjük tartozik. Részben klímavédelmi szempontok miatt, részben pedig azért, mert az éhezés elleni küzdelemben könnyen és olcsón bevethető fehérjeforrás. Az Agrárminisztérium elrendelte a rovarfehérje tartalmú élelmiszerek megkülönböztető jelzését. Kóstolásunk tanulsága, hogy nagyobb a tücsök füstje mint a lángja.

Honnan és mennyiért

Beszerzésre magyar forrásból egyelőre nincs mód, országunkban csak állati táplálék céljára tenyésztik az érintett rovarokat. Bolti polcon nem is sikerült fellelnünk tücsköt, internetes rendeléssel szereztük be azt a pár tételt, amit a kamera előtt végigkóstoltunk. Bár snacket és protein szeletet egészen elviselhető árfekvésben sikerült rendelni, de lisztet (ami inkább fehérjepor), és szárított tücsköt harmincezer és kilencvenezer forint körüli kilónkénti áron adnak jelenleg. Egyelőre sem az nem reális ennyi tenyésztő mellett, hogy a szegény országok élelmezését megoldja a rovar, sem az, hogy a bolt polcáról búzaliszt helyett véletlenül tücsöklisztet emeljünk le. Már csak az kérdés, hogy a jelenleg 20-30 százalékosra becsült befogadó fogyasztóréteg tud-e nőni annyira, hogy többen vállalkozzanak tenyésztésre, nőjön a kínálat, és olcsóbb legyen az áru.

A rovarok kevesebb ráfordítást igényelnek a tenyésztés során, sokkal hatékonyabban alakítják a takarmányt saját testtömegükké, mint más állatfajok. Nem szükséges energia a testhőmérsékletük megtartásához, mivel környezetük hőtartalmát veszik fel. Takarmányukként felhasználhatók olyan mezőgazdasági, élelmiszeripari vagy éppen faipari melléktermékek, amelyeket ma sok esetben hulladékként tartunk számon – olvasható a Nébih oldalán. 

Ráadásul a testtömegük nagyobb hányada hasznosul. Míg egy sertés vagy marha nagyjából 50%-a hasznosítható, addig egy tücsök esetén ez az arány 80% feletti.

 Az esetleges rovartartalom feltüntetése viszont nem csupán azért fontos, hogy aki undorodik tőle könnyedén elkerülhesse, hanem azért is mert aki a rákfélékre allergiás az jó eséllyel a rovarokra is.

A klímatudatosak kívánsága lesz

Prohászka Andrea, a Tutti ügyvezetője azt mondta: kaptak már ők is mintacsomagot rovar alapú lisztből, de egyelőre nem tervezik a termékpalettára felvenni. 

– A partnereink által kért termékeket gyártjuk le. Ha valaki rovar alapú terméket kér, akkor elképzelhető, hogy elkészítenénk, de a saját táplálékkiegészítő palettánkba ilyet hozni még nem látjuk időszerűnek.

Ugyanakkor úgy látja: a tartózkodás kulturális alapú. – A magyar ízlés nagyon konzervatív. A garnéláért milyen nagy árat kifizetnek, pedig nem szebb, mint egy kukac. Szokatlan a mi kultúránkban, a rovar, ezért nem baj, hogy feltüntetjük és akit zavar nem eszi meg. Bár ennek ellentmond, hogy a piros ételfestéket egy bizonyos tetűből vonják ki és ez eddig senkit nem zavart.

Véleménye szerint a rovar mint alapanyag elsősorban a klímatudatosak kívánsága lesz, mert sokkal fenntarthatóbb fehérjeforrás, mint a szarvasmarhából származó hús, vagy tejtermék. – Ha a rovarokból lehet jól ízesíthető termék, aminek nincs kukac íze vagy szaga, akkor hosszú távon el kell rajta gondolkodni, mert a jövőben szinte biztos, hogy fog teret nyerni. Felnő egy-két generáció, akik erről már egész másként fognak gondolkodni.

Ugyanakkor a klímatudatos vásárlóközönség egyelőre a vegán vagy nyersvegán étkezés felé húz, így számukra a bab, tofu, vagy alga sokkal elfogadhatóbb fehérjeforrás. Így egyelőre nyitott kérdés, beváltja-e a tücsök és a lisztkukac a hozzá fűzött reményeket.

Kínálat akkor lesz, ha kereslet

Felvettük a kapcsolatot László Csabával, aki korábban próbálkozott élelmiszer célú tenyésztéssel, de akkor még gyerekcipőben járt a kereslet és az engedélyeztetési eljárás is nagyon bonyolult volt. – Attól lesz emberi fogyasztásra alkalmas, a lisztkukac vagy a tücsök, hogy steril környezetben állítják elő, és olyan tápanyagokat adunk ezeknek az állatoknak, ami emberi fogyasztásra alkalmas. Most is így csináljuk egyébként. Búzakorpát, esznek például a liszkukacok. Ez a két tényező teszi emberi fogyasztásra alkalmassá és az hogy hogyan dolgozzák fel.

Azt mondja, jóformán egy kezén meg tudja számolni azokat, akik az országban rovartenyésztéssel foglalkoznak, nehezen tudja elképzelni hogy tömeges élelmiszeripari célú munkára állnának át. Mivel egy cseh cég termékeit forgalmazza az interneten, Csaba végigkóstolta a rovar palettát. – Mindent kipróbáltam, igazából már élő állatokat is ettem. Az élő lisztkukacnak dió íze van, a szárított pedig snack. Minden az ízesítésen múlik, mert nyersen sincs rossz ízük, de különlegessé lehet tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában