Hobbi

2023.04.06. 12:19

Csomók és barátságok is köttettek a tényői szakkörben - Fotók

Ügyes kezű lányok, asszonyok munkáiból nyílt kiállítás a tényői Szent István Kultúrházban. Öt-öt fővel indult 2022 őszén makramé- és gyöngyfűző szakkör, ahol sok szép alkotás született. Az ott készült munkákat valamint a nyugdíjasklub hímzésgyűjteményét tárták az érdeklődők elé.

Barki Andrea

A szakkörökön szép ékszerek, tárgyak készültek. A képen: Kovács-Tóth Eszter

Fotó: Rákóczy Ádám

Az ősszel induló csoportok szerencsések voltak, hiszen a rezsiköltségek emelkedése ellenére a tényői művelődési ház nyitva tartott, így a hölgyek együtt tudtak tanulni. A szakkörök tulajdonképpen szinte önszerveződők. Az anyagokat a Nemzeti Művelődési Intézet adja és videós szakmai anyagokkal segíti a résztvevőket. A gyöngyfűző szakkörön az egyszerű technikától a bonyolultabbig haladtak, nyakláncok, karkötők, fülbevalók készültek. 

– Sok ideig tart az apró gyöngyökből egy-egy szép darabot elkészíteni , de az élmény, hogy sikerült és én csináltam, nagyon jó. Az itt tanultak alapján már bármit el tudunk készíteni. A közös munka során nagyon jól éreztük magunkat, megismertük egymást, barátságok is születtek. Összehozta az embereket a közös tevékenység – árulta el Kovács-Tóth Eszter.

A makaramé szakkörön nemcsak személyes viselésre alkalmas tárgyakat készítettek, hanem lakberendezési tárgyakat is. 

– Mindenki teljesen kezdő volt, de a videok alapján fokozatosan megtanultuk a csomókat, a végére pedig már többfélét ötvöztük a munkáinkban. Nagyon sokféle dolgot lehet ezzel a technikával készíteni: övet, táskát, virágtartót, poháralátétet, díszeket. A kiállításig dobozban tartottam az elkészült munkáimat, de szeretném az otthonomat díszíteni velük. Nagyon belemerültem ebbe a témába és már azt keresem, mire lehet használni még – mondta Pápai-Nagy Tünde.

– Én a virágtartókat, a kerti kiülőnkbe ki fogom tenni. Régen az iskolában is készítettünk virágtartót, de ezek szebbek lettek. Ha a videók alapján nem értettük pontosan, mit kell csinálni, rákerestünk az interneten és rájöttünk, hogy is kell és rájöttünk: nincs lehetetlen, bármit el lehet készíteni – állapította meg Gergely-Pápai Anita. 

Egymást is tanították a résztvevők.

A hölgyek már alig várják, hogy ismét induljon egy másik szakkör, ahol ismét összejöhetnek. Azt mondják, jó így kézimunkázni tanulni, mert egymást tudják segíteni. Arra is jó volt, hogy megismerték egymást, barátságok születtek. Jó lenne, ha minél többen tudnának csatlakozni hozzájuk.
 

A kiállítás április 17-ig tekinthető meg. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában