Országossá nőtt a szolgálat

2023.03.03. 11:57

Egy Mikulásnak címzett levél indította el Győrben az Ifjúsági Lelki Elsősegély Vonalat - Most önkénteseket keresnek

Dániel Viktória

Farkas Imréné a kezdetektől a telefonos segélyszolgálat tagja. Fotó: Csapó Balázs

A győri Mikulást senkinek nem kell bemutatni. Farkas Imre 1988 óta teszi varázslatossá a gyermekek ünnepét. Néhány évvel az indulás után különleges levél érkezett a Mikulás postaládájába. 

– Egy másodikos kislány négyoldalas levélben írta meg nekünk, mi bántja. Napokig kutattuk, kinek tudnánk továbbítani, hogyan tudnánk segíteni. Ezt követően indítottuk el az Ifjúsági Lelki Elsősegély vonalat – mondta el Farkas Imre alapító elnök. – Dr. Varga Gábor pszichiáter biztatására vágtunk bele, az első önkéntesek képzésében is ő segédkezett. Akkoriban Győrben és térségében tizenkettő-tizennégy gyermek követett el öngyilkosságot évente. Az indulás után ez a szám évről évre csökkent. 

Azóta a kezdeményezés országossá szélesedett. Az egyes szolgálatok munkatársai nem csak saját térségükből érkező hívásokat fogadnak. 

– A gyerekek és serdülők mellett a huszonkilenc év alatti fiatal felnőttek is bátran hívhatnak bennünket. Nem csak krízishelyzetben lehet bennünket megkeresni. Hívhat minket bárki, aki úgy érzi, olyan probléma akadt az életében, amivel nem tud megbirkózni, nincs kivel megosztania az érzéseit – mondta Farkas Imréné elnök. – Évente nyolc-tízezer hívást kapunk, ami öt szolgálat között oszlik meg. A fiatalok leggyakrabban iskolai zaklatással, párkapcsolati, illetve családi problémákkal keresnek minket. Sokszor hallunk olyat, hogy valakit a családja anyagi nehézségei miatt gúnyolnak, közösítenek ki. 

A kezdetek óta huszonöt csoport önkéntes vett részt a képzésen. Ez negyven óra önismereti és negyven óra szakmai oktatást jelent, valamint húsz óra gyakorlatot, amit egy másik önkéntes mellett tölt el. 

– Az elmúlt években a járvány miatt gyerekek tömegének kellett olyan fontos eseményekről lemondaniuk, mint a ballagás vagy a szalagavató. Ennek elfogadása nem könnyű. A telefon másik végén ülő önkéntesek nem megoldani akarják a problémákat, hanem segítenek abban, hogy a fiatal, méltóságát megőrizve, maga fedezze fel annak gyökerét. Valamint felkészítik arra a hívót, hogy a beszélgetés után segítséget kérjen, legyen szó szülőről, barátról vagy éppen szakemberről. 

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély hétköznapokon 17 és 21 óra között fogad hívásokat. Mindennap két önkéntes van szolgálatban. Az egyikük fogadja a hívást és beszél, a másik támogatja, esetleg jelez, hogy mire figyeljen. 

– Általában kéthetente, ritkábban hetente egyszer kerül egy segítőre a sor. Tudjuk, hogy mindenkinek van munkája és családja, így ehhez alkalmazkodunk. Fontos, hogy az önkéntesek tudják, még ha aznap nem is fut be hozzájuk hívás, fontos, amit csinálnak. Nem lehet tudni, mikor lesz a hívás az utolsó reménysugár – emelte ki Farkas Imréné. 

Az alapképzés mellett folyamatos továbbképzéseket és csapatépítést is biztosítanak az önkénteseknek. Emellett rendszeresen tartanak szupervíziót a megterhelőbb élmények feldolgozásához. 

Van segítség

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély telefonszáma: 137-00, hétköznap 17 és 21 óra között hívható. A Ma­gyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének száma 116-123, a nap 24 órájában elérhető. 

A győri Ifjúsági Lelki Elsősegély Vonalhoz önkéntesnek jelentkezni a +3630/3003344- es telefonszámon lehet.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában