Tudatosság a jövőért

2023.03.10. 08:30

Diákok gyűjtik a veszélyes hulladékot Győrben

Próbált már valaha kimosni egy körömlakkos üveget, vagy fogkrém tubust? Lehetetlen küldetés. Így nem lehet szelektíven gyűjteni, a kommunális kukában viszont semmi keresnivalója. Egy magyar projekt keretein belül a világon egyedülálló módon ártalmatlanítják a kozmetikai hulladékokat, amihez legalább ötven lelkes győri diák is csatlakozott

Pozsgai Kitti

Fotó: Rákóczy Ádám

Európában, sőt az egész világon példa nélküli módszert, rendszert álmodott meg és fejlesztett ki a budapesti központú Beautycle. A kezdeményezés megálmodója Kovács Zsófia Adrienn környezetmérnök, környezetkutató, geológus, hulladékgazdálkodási szakértő és társai, ismerik a kozmetikai szerek életciklusát a gyártástól egészen a hulladékkezelésig.

Szén-dioxidtól szabadítanak meg

– A Győri SZC Sport és Kreatív Technikum (SK) két lelkes osztálya is csatlakozott programunkhoz. Használt, kiürült vagy lejárt szavatossági idejű kozmetikai szereket gyűjtenek össze. Mi vállaljuk az elszállítást, a hulladék ártalmatlanítását, amennyiben lehetséges a csomagolóanyagok megtisztítását és újrahasznosítását- mondta Kovács Zsófia Adrienn, miközben több zsák összegyűjtött kozmetikai terméket készített elő szállításra diákok segítségével.

Az országban öt gyűjtőpont van, régiónkból egyedüliként a győri középiskola vállalta a feladatot. Ma Magyarországon a lejárt, maradék kozmetikai szereinket veszélyes hulladékként kezelik. Az ártalmatlanítás módja a hulladékégetés, ami energiát termel ugyan, de közben árt a környezetnek. Ez a terület amúgy is fehér folt, pedig a számok beszédesek.

– Egy tonna műanyag előállítása és kozmetikai termék maradvánnyal szennyezett műanyag hulladék elégetése 7 tonna szén-dioxid kibocsátással jár, ami a szennyezéstől megtisztítva 2,75 tonnára csökken. Hozzávetőleges adatok szerint a világon egy év alatt 120 milliárd doboz, flakon, üveg kozmetikai szert gyártanak. A kozmetikai termékmaradványok és csomagolóanyagok károsak lehetnek a környezetre, és ökoszisztémára, ha a talajvízzel a talajba jutnak.

Ezért is fontos, hogy ne dobjuk a kommunális hulladékba, ne mossuk a lefolyóba, ne öntsük a vécébe, mert ami egyszer bekerül a talajba, azt egy idő után meg fogjuk enni, például egy répatortában – mondta a szakember.

A fiatalok fogékonyabbak

Mint sok más téma, a környezetvédelem is jobban megérinti a fiatalokat. Horváthné Karácsonyi Katalinnak nem ez volt az első projektje a kilencedikes SK-sokkal. – A kreatív szakon tanuló osztályok korábban rossz telefonokat gyűjtöttek, és most is lelkesen ásták bele magukat a témába. Plakátokat készítettek, a közösségi médiában toborozták a résztvevőket.

A saját szüleiket is meggyőzték, hogy figyeljenek jobban oda a hulladékkezelésre – mondta az anatómiát tanító tanárnő, aki a Beautycle programját is sikerre vitte a győri technikumban. – Nem tudtam, hogy nem lehet a lefolyóba önteni a maradék hajfestéket – mondta a kilencedikes Tóth Mira, aki azóta a fodrászát is meggyőzte, hogy gyűjtse össze a kiürült festékesflakonokat. A másik osztályból Tüske Petrát ledöbbentette, mennyi veszélyes hulladékot dobott eddig a kukába. – Hoztam a gyűjtésbe szempillaspirált, hajlakkos, száraz samponos flakont. Most arra készülünk, hogy a maradék körömlakkokat felhasználva valami művészit alkossunk.

A BME is beszállt

A kozmetikai hulladékok ártalmatlanná tétele nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. A Beautycle először mechanikusan darabolja, majd megtisztítja a műanyag flakonokat, üvegeket, így azok már újrahasznosíthatóak. A termék maradványokból keletkezett szennyvíziszap, ami a diverz összetétele miatt veszélyes a környezetre. A keletkező szennyvíziszapot kémiai eljárás során alkotóelemeire bontjuk. A BME illetve egyéb cégek vegyészeivel tervezünk kutatásokat a minél fenntarthatóbb ártalmatlanítási módszerekre.

Különdíjasok lettek - A Klímainnovációs Közösség Startup Plastic Surgery 2022 programban induló Beautycle a március 10-i eredményhirdetésen, a Pitch verseny eredményeként a Rossmann Magyarország különdíját hozta el. Céljuk egy közösségi gyűjtőprogram kialakítása a kozmetikai hulladékok összegyűjtésére és ártalmatlanítására, amihez várják civilek és cégek jelentkezését.

 

 

 

 

Címkék#Győr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában