Mindenki tesz egy vállalást

2023.02.06. 09:59

Ökokör indul Győrben, mert csak közösen tehetünk a klímaváltozás ellen - Fotók

A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) nemzetközi programját szeretnék megvalósítani a BioMio csomagolásmentes bolt terei­ben, ahol a vásárláson túl lehet kávézni, teázni, kóstolgatni, de sok egyéb más elfoglaltságra is lehetőség nyílik a füstölő-, fogpor- vagy sajtkészítéstől a meditációig. Koncz Nóra ökokörvezető azt mondja: ne előadás-sorozatra számítsanak az érdeklődők. – Február 15-én 17 órakor kezdünk, és az iránymutatónk a TVE füzete lesz, ami nyolc témát dolgoz fel – mondta Nóra a Kisalföldnek.

Bella Violetta

Pintér Balázs, Székely Szilda és Koncz Nóra lesznek a házigazdái a workshopnak, amin mindenki tehet egy lépést környezete védelméért. Fotó: Huszár Gábor

– Azért nevezzük a programot workshopnak, mert minden alkalomra más készül, aki hoz egy jó gyakorlatot, feldob egy problémát, cikket vagy filmet. A témákat is mindenki a maga életéhez igazítva dolgozza fel: a vízhasználat témájában van, aki számára az is nagy lépés, ha nem veszi meg az ásványvizet, hanem áttér a csapvízre, más pedig elkezdi kutatni, hogy az általa hétköznapokban használt termékek előállítása milyen vízlábnyommal jár. Fontos része a körnek, hogy mindenki tesz a témában egy vállalást. Kipróbál valamit, vagy utánaolvas. Egy előző körben volt, hogy filmet néztünk vagy dezodort készítettünk. A résztvevőkön múlik, mivel töltjük meg az alkalmakat. 

Pintér Balázs és Székely Szilda – bár inkább csak a bolt pultja mögül fogják kísérni a workshopot – örülnek, hogy elindul egy ilyen közösség. 

– Októberben nyitottunk, még keressük a jó elnevezést, mert ez itt nemcsak üzlet, hanem szemléletformáló központ boltnak öltöztetve – mondja Szilda. Eddigi tapasztalataik szerint tizenkét fő lenne az ideális csoportlétszám, főleg, mert szeretnék, ha olyan közösség jönne létre, amelyben a csöndesebbek, visszahúzódóbbak véleménye is érvényesülne. A túljelentkezéstől sem ijednek meg, legfeljebb több időpontban is meghirdetik. 

– Rugalmasan reagálunk a felmerülő igényekre – tette hozzá Szilda. – Jön a tavasz, akár kint is le tudunk majd ülni. A klímát viszont csak közösen tudjuk formálni. Ha valaki egyedül van, iszonyatosan gyorsan kiéghet akár egy hulladékmentes vásárlási szándék is. 

A szervezők egyetértenek abban, hogy az alkalmak segíthetnek oldani a klímaszorongást azzal, hogy tettekre váltják. 

– Egy szobatudós otthon ülve csak a problémákat látja és kétségbeesik. Nem fogok senkit a fülénél fogva a boltba rángatni, de aki szorong, jöjjön, mert hitet, közösséget és feladatot kap. 
Hamarosan egy közösségi kert is alakul a panelok között, a bolthoz közel, ami a remények szerint nemcsak arra lesz alkalmas, hogy akár a bolt számára termeljenek benne, de arra is, hogy a generációk találkozzanak és közös célok mellé álljanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában