Újrahasznosítás

2023.01.19. 20:08

Használt ruhákból alkot újakat a mosonszolnoki tervező, Kocsis Angéla

„Egyre kevesebbet vásárolok, újrahasznosítom a környezetemben lévő textileket, szemléletformáló programokat, kézműves-foglalkozásokat indítok, és igyekszem minél több emberhez eljuttatni ezeket az információkat” – mondta Kocsis Angéla, a Kétfecske kézművesműhely alapítója.

Mészely Réka

Kocsis Angéla szívesen adja át felnőtteknek, gyermekeknek egyaránt, amit az újrahasznosításról és környezettudatosságról tud.

Fotó: Mészely Réka

A mosonszolnoki Kocsis Angéla a Kétfecske kézművesműhely alapítójaként már bemutatkozott újrahasznosított, egyedi ruhákkal. Most Szoknyagyár név alatt webshopot indított, ahol az egyedi tervezésű ruháit bemutatja, és ahová sorra kerülnek fel az új darabok. 

– Nagyon sok régi ruha, anyag, lakástextil összegyűlt nálam az évek során, amik sokáig várták, hogy valami legyen belőlük. Tavaly év végére végre megérett a dolog, és elindítottam a saját szoknyás webáruházamat, a szoknyagyar.hu-t újrahasznosított szoknyákkal, környezettudatos nőknek – kezdte beszélgetésünket Angéla. Az újrahasznosításból alapvetően adódik, hogy itt minden egyedi, nincs két egyforma darab, hiszen használt, régi anyagból nem áll rendelkezésre korlátlan mennyiség. 

– Jó néhány hulladékmentes ruhafazont kifejlesztettem, amivel dolgozom. Mindig a meglévő alapanyag mérete, formája határozza meg, mi lesz a végeredmény: ami épp kijön belőle úgy, hogy ne képződjön hulladék – folytatta. Mint elmondta, a használt, vintage ruhák viselése reneszánszát éli, és a fenntartható ruhák is egyre népszerűbbek, Magyarországon is van már jó pár gyártó, akik ezt az irányt képviselik. Azonban konkrétan újrahasznosítással kevesen foglalkoznak. Van számos újalapanyag-fejlesztés, biopamut, ökobambusz, gombabőr, kókuszrost, újra felfedezik a lent, a kendert. 

– Én a józan paraszti elgondolásból indulok ki: minek dobjuk a szemétbe azt, ami már úgyis megvan, hogy aztán gyárthassunk helyette újat? Nagyon nem szeretem a pazarlást, így inkább dolgozom a meglévőből. Rengeteg érték van körülöttünk a nagymama horgolt csipketerítőjétől a sima farmernadrágig, csak észre kell venni. Valahogy át kell állítanunk az agyunkat arra, hogy a körülöttünk meglévő dolgokból hozzuk létre azt, amit csak lehet – hangsúlyozta a kreatív szabó, akinek a ruhái eléggé eklektikusak, bohémek, hippisek vagy éppen népiesek, játékosak, vidámak és valamennyi egyedi. 

Szereti az erős színeket, a különös színkombinációkat, a népi motívumokat, hímzéseket és az állatmintát, csipkéket, fodrokat, rojtokat, és akár mindezt egyszerre, továbbá kedveli a nagy formákat, a túlzást, a különbözőséget, az aszimmetriát, a változatosságot. 

Angéla az alkotás során gondol a kamasz lányokra, de arra is, hogy nagyobb méretben szintén készüljenek ruhái. 

– Minden életkorban, minden testalkattal jó szoknyát viselni, szerintem sokkal előnyösebb, kényelmesebb és egészségesebb, mint a nadrág. Szeretnék minden nőnek lehetőséget adni erre – tette hozzá. 

Kocsis Angéla a Szoknyagyár beindítása előtt is készített egyedi, újrahasznosított, hulladékmentes ruhákat, többek között Hegedűs Bori A Dalban viselt 3in1 ruháját, a mosonmagyar­óvári avEEva zenekar énekesnőjének szétszaggatható tündérruhát, környezettudatos, hulladékmentes menyasszonyi ruhákat, menyecskeruhákat. A megrendelők többsége ismerősök ismerősein keresztül talált rá, ami számára nagyon pozitív visszajelzés, mert azt jelenti, hogy ajánlják egymásnak az emberek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában