Olyan picik és törékenyek

2022.11.17. 14:52

Koraszülött babák - íme, Johanna és Izabella története Pannonhalmáról

Egy koraszülött érkezése jelentős élethelyzetbeli fordulat a család számára, főleg, ha a gyermek valamilyen szövődménnyel terhelten épül fel a születésből. Az út hosszú az elfogadásig, aggodalommal, szorongással, de tele lehet erővel, apró vagy éppen nagy eredményekkel is. Világnapjukon, november 17-én, azaz ma a legapróbb hősöket ünnepeljük.

Gyurina Zsolt

Felvételünkön Viszló Kitti és férje, Bálint a két hőssel, Johannával (rózsaszínben), Izabellával és a nagylánnyal, Lujzával.

A pannonhalmi Viszló Johanna és Izabella természetes úton, a 33. hétre született 2140, illetve 1820 grammos súllyal. – Olyan picik és törékenyek voltak – osztotta meg velünk történetüket az édesanya, Viszló Kitti.

– Nehezen viseltem lelkileg: idegen volt a steril ruha, a maszk, a sok fertőtlenítő, kesztyű, amelyek a látogatásukhoz kellettek. Egy szülőnek az inkubátorok, pittyegő gépek nem túl megnyugtatóak. Sokat sírtam, ugyanakkor végtelenül hálás voltam, amiért tényleg minden a lehető legnagyobb rendben volt velük. Mégis nehéz volt, még most is elszorul a torkom, ha rá gondolok, sok idő kellett, hogy feldolgozzam. És ehhez jött a szakmai ártalom: gyógypedagógus lévén ott motoszkált a fejemben a lehetséges idegrendszeri éretlenség. Rossz érzés volt, hogy nem kaphatta kézhez őket, ugyanis a koraszülöttségük miatt vizsgálatra vitték őket. Az édesanya jókor kapott tüdőérlelőt, légzéstámogatás sem kellett a babáknak, csak meg kellett erősödniük, a gyomorszonda volt az egyetlen cső, ami „lógott” belőlük.

Johanna és Izabella. Kiegyensúlyozottak, vidámak, boldogok.

Prevenciótól az utógondozásig

A korrigált koruknak megfeleltek, bár fél évig kicsit később csináltak mindent és mindig elfért volna rajtuk még pár pluszdeka. A biztonság kedvéért elvitték őket a Gézengúz Alapítványhoz egy felmérésre, ahol nagyon kedvesek és készségesek voltak velük és szerencsére mindent rendben találtak. Koraszülötteknél fontos a prevenció és az utógondozás az ellátások mellett és azt követően, ezért eleinte heti rendszerességgel jártak a győri Gézengúz Házba. A kórházba gyógytornára, a Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézményébe babatornára jártak.

– Néptáncos család lévén rengeteget énekelünk, mondókázunk. A babák egyévesek, kiegyensúlyozottak, vidámak, boldogok. A legfontosabb szerintünk a szeretet és a következetesség – adott tanácsot a hasonló cipőben járó szülőknek a pannonhalmi édesanya.

Hosszú út kezdete

A korai egészségügyi ellátást végző Gézengúz Alapítvány győri intézetében többségében 0–7 éves korosztályban fogadják az alap- és szakellátásból beutalt csecsemőket. Kiemelten foglalkoznak a koraszülöttekkel is. A legfontosabb szerintünk a szeretet és a következetesség.– Egy koraszülött fejlesztése a kórházak családbarát PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztályán kezdődik, majd szükség esetén egészségügyi, oktatási korai fejlesztő helyeken folytatódik. Fontos a pontos diagnózis. A specialisták vizsgálata alapján lehet meghatározni a legmegfelelőbb ellátást – mutatott rá Kovácsné Lengyel Monika, a Gézengúz győri vezetője.

Felvételünkön Viszló Kitti és férje, Bálint a két hőssel, Johannával (rózsaszínben), Izabellával és a nagylánnyal, Lujzával.

Pótolni az anyaméhet

A korai életszakaszban több terápiás lehetőség jöhet szóba. A gyógytorna aktív és passzív elemekből, módszerekből a gyermek érintettségéhez illeszkedő ellátás. A neuroterápia (Katona-módszer) és a dr. Schultheisz Judit-féle neuro-hidroterápia speciális gyakorlatait a szülők is megtanulhatják, a gyakorlás otthon végezhető. A manuális módszerek, például a Bowen-technika, a Pfaffenrot-terápia, a Dévény-módszer a fejlesztés, rehabilitáció során kiegészítésként szolgálhatnak.

A szenzoros integrációs terápiák, mint a Huple-program, az Ayres- és a dinamikus szenzoros integrációs terápia, a tervezett szenzomotoros tréning egyrészt pótolják azokat a kimaradt egyensúlyi ingereket, amiket a korán érkezett gyermekek az utolsó hetekben az anyaméhben ringatózva kaptak volna, másrészt segítik az idegrendszer érését, fejlődését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában