Száraz november – tiszta, függőség nélküli hónap

2022.11.02. 08:24

Egy megyei alkoholbeteg igaz története - ismerjék meg, hogyan él Zsolt a második eséllyel

A Száraz November kampány az alkoholbetegségre, a függőségre hívja fel a figyelmet. A Kék Pont Alapítvány kezdeményezésére hetedik éve lehet hazánkban is csatlakozni a kihíváshoz. Egy józanodó alkoholbeteg – a szakma szerint a betegség nem gyógyítható – történetén keresztül mutatjuk meg az ital romboló hatását és az esélyt a felépülésre.

Gyurina Zsolt

Van segítség – A máltaiak szakembere, Káldyné Szabó Eszter és riportalanyunk, Zsolt.

Fotó: Huszár Gábor

A Máltai Szeretetszolgálat egyik győri helyiségében ülünk. Velünk szemben Zsolt, aki kamaszkora óta ivott. Bátyja 45 évesen az ital áldozata lett. Négy éve tiszta. Elmesélte nekünk történetét. – Észrevétlenül lettem alkoholfüggő. Egy idő után csak arra gondoltam, hogyan juthatok el a kocsmába. Miközben hárítottam: mi a baj azzal, hogy néha megiszom egy sört, ennyit a munka után csak megérdemlek?

Pedig naponta négy-öt sört és ugyanennyi felest dobtam be. Tipikus jel. Volt egy törzshelyem, ahol ittam. Nem láttam magam alkoholistának, hiszen bennem az a kép élt: ők ott fekszenek az árokparton. Én nem ilyen voltam. A feladataimat el tudtam látni, nem voltam részeg, hozzászokott a szervezetem az italhoz. Dolgoztam, házat építettünk, feleségem volt, felnőtt a két gyermekem. Igaz, velük nem éreztem jól magam, nem vettem részt az életükben. Lassan kiittam magam a családból – mesélte Zsolt.

Az alkoholista egy góc

A határőrségnél dolgozott, főiskolára járt, a környezete aligha sejtette, hogy alkoholista. Végül depressziója miatt ment orvoshoz, aki rámutatott arra, gondjai vannak az alkohollal. Persze eleinte ezt kikérte magának. Variált: akkor alkoholmentes sört iszik – unikummal. Amikor már elég rosszul érezte magát a bőrében, elment a terápiára. Végül a győri kórház Zrínyi utcai részlegén találta meg azt a közeget, ahol úgy érezte: elfogadják, segítenek rajta. Szerdánként ott ül a máltai- ak józanságmegőrző csoportjában.

Azt tanácsolja, hogy a régi életet teljesen le kell bontani azért, hogy ne az alkohol döntsön az ember tetteiről. Aki változtat- na, az ne féljen segítséget kérni, mert neki meggyőződése: egyedül nem lehet ebből kilábalni. Ugyanakkor kell a saját döntés. – Magyarországon másfél millió az alkoholista, ha három hozzátartozóval számolunk, máris elmondhatjuk: az ország felét érinti a gond. Az alkoholista egy góc: megmérgezi a környezetében élőket is. Pedig aki abbahagyja az ivást, annak kivétel nélkül jobb lesz az élete – fejezte be történetét. Főhősünk ma már meseterapeutának tanul.

Mondjunk nemet! - üzeni Gábor.
Fotós: Huszár Gábor

Remek próbatétel

Káldyné Szabó Eszter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Színes Fogadó Tér Szenvedélybetegek Integrált Intézménye vezetője elmondta, hogy a Száraz November kampány remek alkalom, próbatétel, önismereti utazás lehet a szociális ivóknak, rekreációs szer- használóknak. Kiemelte: a felhívás nem a függőknek, aktív alkoholbetegeknek vagy szerhasználóknak szól, számukra orvosi felügyelet nélkül elhagyni a szerüket akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Náluk legfeljebb a mennyiség csökkentése lehet a cél.

– Egy alkoholmentes hónap tisztázhatja a viszonyunkat az itallal. Ha tudunk úgy nem inni egy hónapig, hogy többnyire nem hiányzik, akkor valóban szociális ivók vagyunk – sorolta Káldyné Szabó Eszter, hogy miért is érdemes belevágni. Figyeljük meg, mikor jut eszünkbe, hogy jó lenne inni. Ha ezt tudjuk, már tudunk dolgozni vele, így kicsivel védettebbek vagyunk a függőségbe való belecsúszással szemben.

Mondjunk nemet!

Próbáljuk ki, milyen érzés nemet mondani. Aki megéli a nemet mondás nehézségét, később kevésbé fogja erőltetni másoknál az unszolást a fogyasztásra. Lehet, hogy azért iszunk, mert attól tartunk, egy társasági összejövetelen józanul nem fogjuk olyan jól érezni magunkat. Ha így van, gondolkozzunk el azon: miért? Ezen változtatni kell! Káldyné Szabó Eszter úgy fejezte be: a Máltai Szeretetszolgálat Színes Fogadó Terében (Győr, Szigethy A. út 109.) szakember segítségét kérhetjük ingyenesen, anonim módon. (Időpont-egyeztetés: 30/514-6592, 70/797-8356). A Színes Tér programjai rendszeresen elérhetők: azért, hogy az év összes hónapja száraz legyen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában