Marcaltőről Csornára

2022.06.14. 21:34

Dicső honvédjeink nyomában túráztak a csornai középiskolások

Az 1849. június 13-án lezajlott győztes csornai csata 173. évfordulója emlékére szervezett gyalogtúrát a két csornai középiskola és a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata.

Kustor Réka

A huszonhat kilométeres távot hat óra alatt tette meg a lelkes csapat. Fotó: Horváth Tivadar

A Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola, valamint a Hunyadi János Technikum mintegy hetven tanulója és hagyományőrző alkotta azt a csoportot, akik Marcaltőről Csornára indultak. 

Az emléktúra kezdetén Szalay Balázs, a Hunyadi-technikum tanára, a túra szervezője elevenítette fel a császáriak megtámadására induló Kmety György haditervét és az 1848/49-es szabadságharcunk egyik utolsó csatájának jelentőségét. Minden túrázó kapott egy emléknaptárt is. 

A tizenegyedik alkalommal megrendezett túrát azért Marcaltőről indították, mert a község birtokosa, a német Üchtritz Emil, aki a csornai csatában a Nádor-huszárokat vezette, az ütközet előtt saját birtokán látta vendégül a magyar sereg katonáit. A diákok nem csupán a környék településeiről érkeztek, hanem a Rábaköztől távoli helyekre is elviszik a csornai csata emlékének hírét. A túrázókat a marcaltői iskolánál már várta a polgármester és a helyi lakosok egy csoportja, akik megvendégelték a kirándulás résztvevőit. Az iskola Kmety-emléktábláján elhelyeztek egy emlékszalagot. Szanyban egy kis frissítővel várta őket Töreki Imre és felesége, majd a Kárpát-haza emlékműnél megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról. A 86-os főutat elérve a rendőrség biztosította a túrázókat. A 26 kilométeres távot hat óra alatt tette meg az esős idő ellenére végig lelkes csapat. A túra végén, tizenegy órakor Kossuth-nótákat énekeltek, majd egy „Dicső honvédjeink nyomában járva” feliratú szalagot helyeztek el a Kmety utcában található emléktáblán. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában