A soproni járás biztonsága erősödött

2022.02.18. 20:10

Győr-Moson-Sopron megyei szervezet nyerte el az Év önkéntes mentőszervezete díjat

A szervezet tagjai között Sopron környéki községek önkéntes tűzoltói, polgárőr egyesületi tagok, a máltai szeretetszolgálat, a járási hivatal és a meteorológiai szolgálat önkéntesei is megtalálhatóak.

gyor.katasztrofavedelem.hu

Forrás: gyor.katasztrofavedelem.hu

A soproni járás katasztrófák elleni védelmére 2013-ban önkéntesekből alakult a Lővér járási mentőszervezet. 2014-ben rendszerbeállító és minősítő, majd 2018-ban újraminősítő gyakorlaton bizonyították tagjai, hogy alapvető vízkár-elhárításra alkalmasak. 

 

A Lővér tagszervezetei nem csak a rendkívüli időjárás okozta károk felszámolásában, hanem tűzoltási és műszaki mentési feladatokban is segítik a hivatásos tűzoltók munkáját, 2021-ben negyvennyolc alkalommal vettek részt káresemények felszámolásában. 

 

Ott voltak március 24-én Sopronban az Ágfalvi úton egy raktárépület tüzénél, ahol laktanya szolgálatot láttak el és a helyszínen is kaptak feladatot, vagy május 14-én a 84-es és az M85-ös főút keleti csomópontjában is, ahol egy kamion közlekedési baleseténél segítettek a szétszóródott rakomány összegyűjtésében, átrakodásában. Augusztus elején a környékbeli viharok, decemberben pedig a havazás és vihar okozta károk felszámolásánál működtek közre.  

 

A  COVID-19 járvány megjelenésével a mentőszervezet tagjai még inkább segítik a területükön lévő állampolgárok életét. A lakosság biztonsága, a járvány terjedésének lassítása érdekében mentesítési és fertőtlenítési feladatokat végeztek közterületeken, közintézmények területén, valamint segítettek a rászorulók mindennapi életének megkönnyítésében, étel és gyógyszer szállításban, bevásárlásban, idősek egészségügyi intézménybe történő szállításában. 

 

A mentőszervezet elsők között jelentkezett más megyék megsegítésére, amikor a viharos szél több településen okozott hatalmas károkat. Júniusban  Kadarkúton a Pipacs utcában kettő, a Rákóczi utcában hét ház sérült tetőszerkezetének a helyreállítását, júliusban Sellye településen két súlyosan megrongálódott tető helyreállítását, fóliázását, lécezését és cserepezését végezték el 4-4 fős csoportjai. 

 

A Lővér egyesületei  a lakosság biztonsága érdekében jól használják ki a pályázat adta lehetőségeket és az egyéb rendelkezésre álló erőforrásokat. A káresemények felszámolása során kiemelkedően helytálltak, példát mutatva ezzel a megye többi mentőszervezetének. A járás biztonsága erősödött a mentőszervezet megjelenésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában