Téltemetés és tavaszköszöntés határokon át

2022.02.04. 21:49

Bemutatkoznak Sopronkövesd és Alsóbodok hagyományai

A sopronkövesdiek hozzák a farsangi fánkot és rengeteg jó programot, a felvidéki Alsóbodokon megmutatják a "villőzést" és persze ott sem maradnak el a jó falatok. A két testvértelepülés között eddig is élő volt a kapcsolat, népszokásaik kölcsönös bemutatását most egy pályázat is támogatja.

A Nyitott Porták Napja nemcsak vendégek és vendéglátók, hanem generációk találkozása is volt.

Sopronkövesdnek  és a felvidéki  Alsóbodoknak egyaránt fontos a hagyományok ápolása, azok továbbörökítése, átadása már a kisgyermekeknek is.  A két település önkormányzatai közösen pályáztak és nyertek is támogatást a határon átnyúló hagyományőrzésre. Az Interreg projekt célja, hogy a testvértelepülések bemutassák egymásnak a télűző és húsvéti népszokásaikat, a sopronikövesdiek és az alsóbodokiak pedig örömmel tesznek ennek eleget - és mindenki jól jár.  

 

Sopronkövesd a magyar téltemető szokásokat mutatja be február 18. és 20. között.  A programok a farsanghoz, annak hagyományaihoz kapcsolódnak. A gyerekek február 18-án kézműves foglalkozásokon ismerkedhetnek a népi hangszerekkel és készítésükkel és a téltemető kiszebábot elúsztatják a közeli patakban. 

A második napon bemutatkoznak a helyi és testvértelepülés őstermelői; a Fehér Csárdában metsző tanfolyam lesz délelőtt, kilenckor kinyit a termelői piac,  az Alkotóházban farsangi fánksütő-versenyt rendeznek - 11 órakor nevezni is lehet - a gyerekekkel közösen.  Bemutatkoznak az óvodák, illetve helytörténeti és hagyományokat bemutató előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők Kelemen Dávid sopronkövesdi, illetve Fehér Sándor alsóbodoki  helytörténészektől. 

Jeles esemény lesz az a faluközpontból  16 órakor induló felvonulás, ahol a település apraja-nagyja a hungarikummá vált mohácsi busókkal megy eltemetni a telet. 

Este zenés programok és táncház, hastánc-bemutató, tűzzsonglőr, dzsessz és este nyolckor ingyenes bál várja az érdeklődőket a mohácsi busók Klepetalo csoportjával a Franciska-majorban. 

A vendéglátók nem hagyják sokáig aludni a bálózokat, mert másnap 9 órakor már indul a téltemető túra, amit az agghegyi kápolnánál zár a szalonnasütés kakaóval és forró teával, örömzene kíséretében. 

 

Alsóbodok sem lesz adós a vendéglátással. A Nyitrától kilenc kilométerre lévő felvidéki településen a húsvéti hagyományokat mutatják be április 8. és 10. között. Kézműves foglalkozások, felvonulás, a hagyományos ételek elkészítésének bemutatása várja a sopronkövesdieket és a helyieket. Lesz „szuvenír” készítés, bemutatkoznak az óvodák is. A programot zenés előadások színesítik és  a villőzésről is kiderül majd, hogy egy jellegzetes virágvasárnapi leányszokás a Zobor alján. A programsorozatot ünnepi szentmise zárja.

 

- Testvértelepülésünkkel együtt abban bízunk, hogy a gyermekek és családjaik az izgalmas és  élményszerző programokon megismerik az előttünk élt  generációk szokásait, hagyományait, amik így tovább élhetnek, és erősíthetik az összetartozás érzését - fogalmazta meg céljaikat Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában