Bravó Erik!

2021.10.26. 16:57

Nemzetközi különdíjat kapott a rák gyógyítását kutató pannonhalmi bencés diák

A spanyol Salamancai Egyetem Rákkutató Központjának különdíját nyerte el Seitz Erik, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákja. A 32. EU Fiatal Tudósok Versenyén 34 országból 114 projekt érkezett a nívós megmérettetésre.

Dániel Viktória

Inspiráló volt látni, hogy a korosztályomban milyen komoly kutatásokkal foglalkoznak - mondta Seitz Erik. Fotó: Nagy Gábor

Fotó: Nagy Gábor

Seitz Erikről már korábban is írtunk, akkor a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen szerepelt kiválóan, az elsőségnek köszönhetően pedig részt vehetett az EU Fiatal Tudósok Versenyén, amelyen 17–20 éves fiatalok projektjeit bírálják. Minden versenyzőt négy zsűri interjúztatott. A bírálás szempontjai közé tartozott az ötlet eredetisége, tudományos háttere és gyakorlati haszna európai szinten. Erik a rákkutatás terén talált egy potenciális gyógyszercélpontot a rákos áttétek és sejtburjánzás leállítására egy hálózati modell alkalmazásával.

– A járvány miatt online térben zajlott a verseny, egy 3D-s virtuális felületen az összes jelentkező bemutatkozó videója megtekinthető. A versenyre számos pályázat érkezett többek közt a kémia, a fizika, a társadalomtudományok és az orvostudomány területéről – mondta Erik, aki a Semmelweis Egyetemen a Link-group kutatócsoport tagjaként nemrég kezdte el tesztelni az elméletét egy klinikai sejtlaborban. – Ma már nem egyetlen gyógyszerrel akarjuk megoldani a problémát, hanem kombinált terápiá­val, amihez szükséges, hogy a különböző tudományterületek művelői találkozzanak és együttműködjenek – tette hozzá. A verseny a nemzetközi kollaborációkat is segíti. Erik a különdíjjal egy hetet tölthet el a Salamancai Egyetem Rákkutató Központjában, emellett Lettországból is kapott ajánlatot a közös munkára.

Inspiráló volt látni, hogy a korosztályomban milyen komoly kutatásokkal foglalkoznak – mondta Seitz Erik. Fotó: Nagy Gábor

– Úgy gondolom fontos, hogy a fiatalok merjenek és akarjanak aktívan részt vállalni ezekben a kutatásokban, mivel számtalan lehetőség rejlik bennük – hangsúlyozta Erik, aki a gimnáziumi tanulmányai mellett napi 4–5 órában végzi a vizsgálatokat. Ha az elképzelései a gyakorlatban is működőképesnek bizonyulnak és a tesztek beváltják a reményeket, tudományosan is publikálják azokat. Seitz Erik egy hetet tölthet a Salamancai Egyetem Rákkutató Központjában, emellett Lettországból is érkezett ajánlat közös munkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában