a kereslet változó, néha jobb, néha rosszabb

2021.07.30. 07:27

Tovább drágul a használt autó – Helyzetkép Győr-Moson-Sopron megyéből

Felemás képet mutat a használt autók piaca: a Győr-Moson-Sopron megyében megkérdezett kereskedők közül volt, aki szerint csúcsot dönthet az idei eladások száma, más viszont arról beszélt, alig van érdeklődője.

kisalfold.hu

Abban minden érdekelt fél egyetért, hogy továbbra is az Opelek, Fordok, Volkswagenek és a Suzukik a legkeresettebbek. Horváth Attila győri kereskedő szerint a tavalyi év nagyon jól indult, ennek vetett véget a járvány. Idén ismét jobb a helyzet, de az augusztus mindig holt szezon, ilyenkor kevesen vesznek autót. Továbbra is a középkategóriás autókat keresik, egytől legfeljebb két és fél millió forintig.

Horváth Attilának, a Hori Autó kereskedőjének tapasztalata az: a benzines autók 1400 köbcentis változata a legnépszerűbb. Drágák a használt autók és még drágulni fognak: egyrészt szerinte a magyar utakon futó járművek 70–80 százaléka külföldről behozott, amelyek árát az euró árfolyamának drágulása csak emeli, másrészt a járvány miatt Nyugaton is kevesebb új autó gördült le a gyárak futószalagjáról.

Elhalasztott adásvételek

– Minden idők legnagyobb első féléves forgalmát bonyolította a belföldi autópiac idén: az előzetes adatok 395 ezer adásvételt mutatnak, ami 1,4 százalékkal múlja felül a 2019 első hat hónapjában regisztrált 389.700-es eddigi csúcsértéket – közölte Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Véleménye szerint mivel a második félév forgalma rendre 6–8 százalékkal szokta meghaladni az első féléves szinteket, van esély rá, hogy 2021-ben rekordmennyiségű személyautó cserél majd gazdát Magyarországon. Ebben az is közrejátszhat, hogy a koronavírus miatt az elmúlt egy-másfél évben az adásvételek egy részét elhalasztották.

Dízelt alig

Másként látja, nem éppen optimista a soproni használt- autó-kereskedő, Talabér Tamás, a Lőver Autó tulajdonosa. Az év elején még volt érdeklődés, de május óta pang a piac. A tavalyi év nagyon sikeres volt, ezek után jobbat vártak.

– Sopron környékén sokan azért keresnek autót, hogy az osztrákokhoz járhassanak át vele. Így aztán népszerűek például az egyterűek, amelyekben többen elférnek, akik közösen utaznak munkába. A dízeleket szinte egyáltalán nem keresik. Az Opel Astra, a Ford Focus úgy tűnik, örök favorit marad, sőt, tapasztalatom szerint mára a nyugat-európaiak is rájöttek, ezek jó autók, és ott is ezeket viszik. A csillogó csodamasinák után egyre kevesebben érdeklődnek – árulta el Talabér Tamás.

Kisebb kínálat

Fekete Szabolcs, a győri Femol Autóudvar egyik tulajdonosa megerősítette: az árak felfelé mennek. Kifejtette: például azért, mert Ausztriában, Németországban sok kereskedő bezárt, így onnét kevesebb használt jármű érkezhet hazánkba. Hozzátette: a kereslet változó, néha jobb, néha rosszabb, de panaszkodni nincs ok.

A JóAutók.hu kimutatása szerint a leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 30, utóbbiaknak 23 százalék volt az aránya az első hat hónapban. Az alsó-középkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követ. A leggyakoribb tíz modell között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal és a BMW 3-as szériával képviselteti magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában