40 éve a tanári pályán

2021.07.12. 16:14

Mihályiban, ahol egykor maga is a padot koptatta, most az igazgatói széktől búcsúzik

Ha újrakezdené, ismét ezt az utat járná be Srágli Dezsőné, aki kereken 40 évet töltött a tanári pályán, s 23 évet a mihályi iskola igazgatói székében.

Kustor Réka

Forrás: Kisalföld

Fotó: Kustor Réka

Srágli Dezsőné, a mihályi iskola nyugdíjba vonuló igazgatója többször elérzékenyült beszélgetésünkkor, láthatóan erős szálakkal kötődik az iskolához. Az igazgatása alatt Mihályiban tanult 600, s a tanítói pályája alatt közel 1000 gyermek minden bizonnyal jó szívvel emlékezik rá, ahogy ő is szép emlékeket őriz a tanítói pályájáról.

Az első három osztályt a kastélyban járta ki, negyediktől pedig abban az iskolában koptatta a padot, amelyet a tanév végéig igazgatott. Kereken 40 évvel ezelőtt kezdődött Srágli Dezsőné tanári pályája. Egy évet tanított Győrben, a mai Fekete István általános iskolában, majd miután megüresedett Mihályiban a hely, hazaköltöztek férjével, ekkor már egy gyermek édesanyja volt. Időközben még két kisfiúval bővült a családjuk, és a kitérők után 1992-től helyettesként, majd 1998-tól vezetőként dolgozott az intézményben.

– Mihályi, Kisfalud, Cirák és Magyarkeresztúr alkotják a beiskolázási körzetet, de összesen tizenegy településről érkeznek hozzánk diákok. Átlagban 160 körüli a gyereklétszámunk – emelte ki az iskoláról, ahol az alsó tagozatban technikát és rajzot, valamint az SNI-seknek mozgásfejlesztést tartott.

Az iskolában stabil a gyereklétszám, ökoiskola, a tanulók szép sikereket érnek el a tanulmányi és sportversenyeken, jelenleg pedig éppen 100 millió forintos iskolafejlesztés zajlik az intézményben, melynek igazgatását Halász Ákos veszi át szeptembertől.

– A következő tanévet közösen készítettük már elő Ákossal. Nem lesz egyik napról a másikra vége ennek az életformának, augusztus 15-ig tart a kinevezésem, jön a sétálóidő. Ha nem is mindennap, de időnként azért majd bejövök, segítek, ha kell. Elértem a 40 éves munkaviszonyt, lejárt a ciklusom, ezzel kiteljesedett az igazgatói pályám – mondta, majd a munkahelyi kollektívára is kitért. – Kis közösség vagyunk, emberséggel fordulunk egymás felé, mindent meg tudtunk beszélni. Egy vezető csak akkor lehet hatékony, ha a munkatársai mellette állnak és közösen dolgoznak egy célért, ami nekem itt megadatott. Nem beszélve a családom tagjaimról, akik szintén teljes mellszélességgel mellettem vannak – jegyezte meg.

Munkáját az önkormányzat Mihályi Községért Érdeméremmel, a tankerület „Kiváló igazgató” díjjal ismerte el, Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől pedig Pedagógus Szolgálatért Emlékérmet és a kiváló szakmai tevékenységért járó elismerő oklevelet kapott.

A három unokával büszkélkedő nagymama eddig is kivette részét a kicsik mindennapjaiból, eztán pedig még nagyobb figyelmet fordít majd rájuk. A nyugdíjba vonuló igazgatónő visszatekintve az elmúlt négy évtizedre végül elmondta: – Úgy érzem, jó kapcsolatot ápoltam az önkormányzatokkal, fenntartóval, szülőkkel, emellett a gyerekek mindenekfeletti érdekét tartottam szem előtt. Azt a munkát végeztem, amit szerettem, olyan közösségben, olyan emberekkel, akik mellettem álltak. Ha választani kellene, ismét ezt a pályát választanám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában