Pályákra pályáztak

2021.05.05. 07:47

Bringa- és görpark épülhet Győrben, Sopronban folytatódik a pályafelújítás

Az Országos Bringapark Program mintegy 57 millió forinttal támogatja a megyei projekteket. A közösségi terek ingyenes lehetőséget kínálnak a sportra gyerekeknek, felnőtteknek, amatőröknek, profiknak.

D. Pusztai Andrea

20210423 Győr Triál pálya épül Győrben. trialsport, bringasport Képen: Végh András, az Utcai Sportok Egyesületének alelnöke. Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

A bringaparkokkal a kormány célja az, hogy a játszóterekből kinőtt fiataloknak ne a digitális világ legyen az egyetlen alternatíva a szabadidő eltöltésére. Győrben pumpapálya épülhet, amelyhez hasonló civil és helyi önkormányzati összefogással Győrújbaráton létesült két éve.

Az ingyenesen használható, szabadidős sportot támogató Országos Bringapark Programra többek között önkormányzatok, sportegyesületek és civil szervezetek pályázhattak. A kivitelezéssel 2022. március végéig kell elkészülni.

Az építésre 50 százalékos önrész mellett lehetett támogatást nyerni. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség bevonásával idén másodszor hirdette meg a projektet, és ismét hatalmas érdeklődés kísérte. Összesen 51 tervre – pumpapálya, BMX cross, triál-, dirt-, erdei single trail pálya, BMX freestyle és görpark építésére – érkezett támogatási igény több mint 800 millió forint értékben. Eredetileg 300 millió forintos kerettel hirdették meg a programot, ezt bővítve végül 558 millió forint támogatást kapnak a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) által javasolt projektek: 36 bringapark és 3 görpark, ami a vissza nem térítendő támogatással együtt 1,1 milliárd forintot meghaladó értékű beruházást jelent a következő egy évben az ország 36 településén.

Hajtani sem nagyon kell

Győr azon kivételek egyike, ahol bringapark és görpark is épülhet. Két bringapálya a Kisalföld információi szerint a Bácsai Füvészkertben létesül, amely vonzó zöldterületként született újjá a közelmúltban önkormányzati és civil együttműködéssel. A város az önrészre 15 millió forintot különített el, ehhez nyert még 15 milliót a programban. (Az összegek a továbbiakban is bruttó értékek.)

A Maketusz Kisalföldnek adott tájékoztatása szerint mintegy 1500 négyzetméteren épül meg egy felnőtt- és egy gyerekpumpapálya, mindkettő aszfaltborítással. A körpályákon a dombokon és a döntött kanyarokban a bringás nem pedálozással, hanem jól időzített testmozgással (pumpálással) mozgatja a kerékpárt, saját lendületét használva, tekerés nélkül tud körbe-körbe haladni rajta. A pumpapályákat életkori megkötés nélkül, a legváltozatosabb tudású bringások is használni tudják. A felnőttpálya mintegy 260 méter hosszú lesz, és 1,5 méter széles 30–150 centiméteres hullámokkal. A gyerekpályán már a 2–3 évesek is végig tudnak menni akár lábbal hajtós kismotorral. A hossza 65 méter lesz, a szélessége 1,5 méter.

A marcalvárosi víztorony tövében elterülő sportpálya triál- és görparkkal bővül. Képünkön Végh András magyar válogatott triálos, triál szövetségi kapitány edzés közben.
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

Aminek kereke van, gurulhat

A marcalvárosi víztorony melletti sportpályáján skatepark vagyis gördeszkapálya és triál- kerékpárpálya épül. Erről a sikeresen pályázó Utcai Sportok Egyesületének elnöke, Tóth Dénes tájékoztatta lapunkat.

A reménybeli támogatási konstrukció 40+40 millió forint, amely magában foglalja mindkét pálya kialakítását. A közösségi tér minden gördülő sporteszközzel használható lesz, legyen az BMX kerékpár, roller, extrém görkorcsolya vagy snakeboard/streetboard, longboard.

Egy 600 négyzetméter területű, új skatepark létesítésére nyert támogatást az egyesület, amely kiegészülve az önkormányzat „Országos Görpark Program 2019” elnyert támogatásával, több mint 800 négyzetméter lesz. A triálpálya a korábbi teniszpálya mintegy 600 négyzetméternyi területére kerül, ebből a pályázattal érintett rész minimum 300 négyzetméter.

– Igyekszünk mindkét új pályát úgy kialakítani, hogy a lehető legváltozatosabbak, legmodernebbek legyenek, alkalmassá téve azokat a hazai és akár nemzetközi versenyek lebonyolítására – tette hozzá Tóth Dénes.

Sopron felújít

Sopronban a BMX Sopron SE pályázott. A meglévő IV. László király úti BMX-pályájukat szeretnék felújítani – tudtuk meg Farkas Kálmántól, az egyesület elnökétől. A 2 millió forintos önrész és a 2 milliós támogatás fedezi a kerítés és a pálya felületének felújítását. Átdolgoznak két szakaszt, illetve a felületre nagy mennyiségű dolomitot terítenek a jobb használhatóság érdekében – tudtuk meg a kerékpáros-szövetségtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában