Ásó, kapa, nagy élmény

2021.03.11. 15:02

Tavasszal nyit Győr-Moson-Sopron megye első közösségi kertje – fotók a ménfőcsanaki parcelláról

Hazánk legendás kertésze, Bálint gazda is sokat népszerűsítette a közösségi kerteket, hitt abban, hogy nem csupán örömünket leljük a gyümölcsök, zöldségek nevelésében, hanem hosszú távon a városi ember is képes lesz élelmet termelni saját maga számára. Győr-Moson-Sopron megye idén tavasszal nyíló első közösségi kertjét az ötletgazdákkal közösen tekintettük meg Győr-Ménfőcsanakon. A zöldügyeket felkaroló Muszáj Egyesület elnöke, Koncz Nóra hangsúlyozta: a részvétel nulla forint költséggel jár. A szervezők a földhasználattól a szerszámokon át a magvakig mindent ingyen bocsátanak a lelkes „kiskertészek” rendelkezésére.

Szeghalmi Balázs

2020.03.04.Hamarosan indul a megye elsõ közösségi kertje.Képen:Koncz Nóra egyesületi elnök(zöld kabátban),Sándorvszky Brigitta szakmai megvalósító,Szabó Márton.Gyõr-Ménfõcsanak.fotó:Huszár Gábor,Kisalföld

Fotó: HUSZAR GABOR

Pozitív fővárosi tapasztalatok

„Mi a közösségi kert? Az elnevezés nagyjából választ ad a kérdésre. A kert, amit közösen művelünk. Mindenki kap saját parcellát, amin azt termel, amit szeretne. Vannak azonban közös feladatok, célok, programok is, amikért tenni kell” – kezdte Koncz Nóra, megyénk első közösségi kertjének egyik szervezője.

A zöldügyeket felkaroló Muszáj Egyesület elnöke hozzátette: a budapesti tapasztalatok bizakodásra adnak okot, a lakóközösség tagjai örömüket lelik abban, hogy napi 10–15 percet locsolják, gondozzák palántáikat. Nem beszélve a termés betakarításáról. Aki részt venne, nulla költséggel számoljon: a földhasználattól a szerszámokon át a magvakig mindent ingyen bocsátanak a „kiskertészek” rendelkezésére a szervezők, pályázati forrásból.

Klassz termőföld

„Minden jelentkezőnek szakmai segítséget is biztosítunk. Csapatunkat erősíti Bella Dominika, a Kiskapa Kertegylet szíve-lelke, kiváló kertésze, valamint több helyi civil egyesület tagjai. Velük együtt találjuk ki, miként épüljön fel a közösségi kert a Zsigmond király útja végén, milyen ágyásaink legyenek, miből készüljön a közösségi tér és a szerszámosház” – vette át a szót Sándorovszky Brigitta, a győri közösségi kert másik koordinátora.

A kiszemelt ménfőcsanaki föld minden szempontból ideális helyszínen terül el. Közel a 83-as főúthoz, olyan társasházak szomszédságában, ahol sok kisgyermekes család él, ám a sűrű beépítés miatt kertnek eddig nem örülhettek otthonaik szomszédságában. Sándorovszky Brigitta szerint a föld minőségével sem lesz gond, több biztató jel van arra – gyorsan fejlődő tyúkhúrok –, hogy termőföldet használhatnak.

A szervezők bíznak benne, hogy minél többen ragadnak ásót, kapát, öntözőkannát, hogy aztán közösen örüljenek az első termésnek. Fotók: Huszár Gábor

Környezetünk védelmében

„Fontos szempont számunkra a környezetünk védelme is; amit lehet, újrahasznosítható elemekből oldunk meg. A bontott építőanyagokat, raklapokat, deszkákat, kerítéselemeket, téglákat előre is köszönjük. Minden leendő kertésztársunktól várjuk az ötleteket a [email protected] e-mail-re. Bízunk benne, hogy aki be-lekezd a közösségi kertbe, ma-gáénak érzi ezt az ügyet és ki-tart a parcellája mellett egész év-ben” – hallottuk Koncz Nórától.

Megyénk első közösségi kertjének alapítói nemzeti ünnepünkön, március 15-én 16 órakor a Málna utcai játszótéren tartották volna a toborzó találkozót, ám a járvány ezt is felülírta. Így online térbe költözik az „alakuló ülés”, erről a Muszáj Egyesület honlapján olvashatnak bővebb részleteket hamarosan.

Sándorovszky Brigitta, Koncz Nóra és Szabó Márton (b-j) azon a ménfőcsanaki parcellán, ahol a közösségi kert megkezdheti működését.

Bálint gazda a közösségi kertről

„A modern társadalmaknak meg kell őrizniük a természethez való közelséget, az embereknek képesnek kell lenniük élvezni a fa árnyékát, vagy örömmel töltődni, ha látják a leander virágzását” – mondta 100. születésnapján a legendás kertész két éve. Bálint gazda akkor azt is kiemelte: „az éghajlatváltozás miatt a világnak mihamarabb át kell állnia az önfenntartó közösségek rendszerére, hiszen a gyorsan növekvő népességet csak így lehet táplálni”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában