odú a toronyban

2021.03.10. 09:34

Gyöngybagolyköltőhely a rábatamási templomtoronyban

Közvetlen közelünkben élnek, gyöngybaglyot mégis elvétve látni. Az egyedszámcsökkenés megakadályozásának jó módja a költőodú kihelyezése. Ezt tette két tűzoltó a rábatamási templomtoronyban.

Kustor Réka

Király László és Fábián László bíznak abban, hogy a gyöngybaglyok hamarosan otthonra lelnek itt.

Fotó: Fotó: K. R.

A gyöngybagoly hazai állománya az utóbbi évtizedekben drasztikusan lecsökkent. Ennek oka többek között között a tápláléklelőhely és az élettér szűkülése. A fokozottan védett éjjeli ragadozó madár költőhelyválasztásának fő szempontja a zavartalanság, ezért általában templomok, kápolnák tornyaiban vagy tanyasi épületek padlásán találnak menedéket. Az élőhelyük visszaszorulását költőládák kihelyezésével ellensúlyozhatjuk, ahogy ezt a két, Csornán szolgáló tűzoltó, Király László és Fábián László is tette.

Király László és Fábián László bíznak abban, hogy a gyöngybaglyok hamarosan otthonra lelnek itt.
Fotó: Fotó: K. R.

Kollégákként egy beszélgetésben vetődött fel az odú kihelyezésének ötlete. Fábián László a rábatamási plébánia tanácsadó testületének alelnöke, míg Király László a Magyar Madártani Egyesület (MME) önkéntese.

– A Szent István tiszteletére felszentelt rábatamási templom 1893-ban épült, három harang lakik a tornyában – kezdte Fábián László. Hozzátette: Tóth Miklós plébános is örült a kezdeményezésnek. A két madármentő egy költőodút helyezett a toronyba.

– A gyöngybagoly keresi a magaslati helyeket, a templomokat előszeretettel használja költőhelynek. Mivel a galambokat és verebeket a templomtornyokból dróthálóval rekesztik ki, ezáltal a baglyok sem jutnak be a jól bevált költőhelyeikre. Rábatamásiban megnyitunk egy kis részt, ezen át berepülhetnek a költőládába – mondta Király László. Hozzátette, hogy a ládákat a madarászok rendszeresen ellenőrzik, takarítják. – A környék bagolyládáinak én végzem a karbantartását, felújítását és a költés ellenőrzését. Az MME önkénteseként élhetek a barkácsolószenvedélyemnek, építem a madárodúkat, melyekhez biztosítják az alapanyagot – tudtuk meg Király Lászlótól, aki elmondta: – A fészekkihelyezési programnak köszönhetően gyarapodik az állomány.

Csatárimajor 10 kilométeres körzetében 4–5 ismert költési helye van a gyöngybagolynak. A szaporulat a táplálék mennyiségétől függ. Túlnyomórészt rágcsálókkal táplálkozik, a leggyakoribb zsákmányállata a mezei pocok. A galambokat kirekesztjük az odúból, illetve a gyöngybagoly, ha befészkel, ott nem lenne maradása – mondta végül Király László. A két madármentő bízik benne, hogy a gyöngybaglyok mihamarabb elfoglalják új szálláshelyüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában