Járvány, drágább alapanyag, bizonytalanság

2021.03.28. 07:32

Drágább lehet a húsvéti sonka

Áremelésre készülnek a hazai húsfeldolgozók. Elsősorban az emelkedő alapanyagárakkal indokolják lépésüket, amit csak tetéz a vírushelyzet okozta bevételkiesés. Tavaly csaknem hat százalékkal esett vissza az ágazat teljesítménye 2019-hez képest.

kisalfold.hu

2021..03.25. Húsáru áremelkedés, húsvéti sonka még nem lesz drágább, Mészáros Sándor hentes Rábapordány, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Akár még húsvét előtt emelkedhet a hústermékek ára a hentesüzletekben. Éder Tamás, a szakszövetség elnöke jelezte, hogy a feldolgozók számára jelentősen megdrágultak az alapanyagok, többe kerül az élő állat és komoly veszteséget voltak kénytelenek a hentes vállalkozók elkönyvelni a vírushelyzet miatt is. A kötözött sonka kilója 2300 forint körül van, az emelés 10 százalék fölötti lesz

„Az idei évet a bizonytalanság jellemzi a húsipar számára” –jelentette ki sajtótájékoztatóján Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Az ágazat teljesítménye csökkent, az alap- és nyersanyagok beszerzési ára viszont emelkedett. A szakember szerint ezek a tényezők, több másik mellett, jelentős emelést indokolnak a húsiparban. Akár még húsvétig is nőhetnek a termékárak, drágább lehet például a húsvéti sonka.

Csak ünnep után emel

Mészáros Sándor vásárlóinak nem kell aggódniuk, a rábapordányi hentes vállalkozó a jövő héten még nem változtat fogyasztói árain. Húsvét után viszont igen.

– A járvány miatt leálltak az üzemi konyhák, korlátok között tartanak nyitva az éttermek, ez a forgalom nyilván hiányzik a szektorból – magyarázta a helyzetet. – Befolyásolja a termelést az egészségügyi helyzet is, hiszen sok kolléga hosszabb-rövidebb időre kiesett a munkából. Az elmúlt néhány hétben jelentősen, majdnem száz forinttal emelkedett kilónként az élő állat, a sertés felvásárlási ára. Természetesen ezzel is kalkulálni kell az árak kialakításakor és a vásárlóerő visszaesésével is. Mi még nem emeltünk, de hamarosan kénytelenek leszünk. Elképzeléseim szerint az ünnep után cseréljük az ártáblát.

Mészáros Sándor rábapordányi hentes vállalkozó húsvétig nem emel árat, de utána kénytelen lesz tíz százalékot rátenni termékeire.
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Mészáros Sándor a húsvéti sonkáról elmondta: a most értékesítendő füstölt sonka alapanyagát még a régi árakon tudták beszerezni, így ahhoz nem kell hozzányúlni. Kivéve persze, ha valaki gyorspáccal dolgozik, hiszen ebben az esetben rövidebb az elkészítési idő, így elképzelhető, hogy már a drágább disznóból vásárolt, ezt kénytelen a fogyasztói árban érzékeltetni. A Mészáros-féle feldolgozóban a hagyományos módon dolgozzák fel a húst. „Emiatt nálunk nem lesz húsvétig áremelés” – jegyezte meg a vállalkozó.

Visszaesett a teljesítmény

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke arról is beszélt, hogy a feldolgozás és tartósítás teljesítménye tavaly 1,9 százalékkal, a hús- és baromfihús-készítmény gyártása 10,3 százalékkal maradt el 2019-hez képest. Az ágazat teljesítménye összességében 5,8 százalékkal esett vissza. Okként a koronavírus-járványt, a sertéspestist és a madárinfluenzát jelölte meg, illetve a szállodák, éttermek, kávéházak korlátozott nyitvatartását és a közétkeztetés hiányát. A kiskereskedelmi forgalom, hiába volt jó, nem tudta kompenzálni a kiesést. Ráadásul, amiről Mészáros Sándor is szólt: nagymértékben emelkedett az alap- és segédanyagok ára. Éder Tamás hozzátette: emiatt a fogyasztói árakat is kénytelenek emelni, húsvétig drágább lehet a sonka is. Ráadásul a Hússzövetség elnöke szerint nem csak egy-két százalékos áremelkedésre lehet számítani. Mészáros Sándor erre úgy reagált, hogy cégénél átlagosan 10 százalékos lesz az emelés. Nála a füstölt, illetve a kötözött sonka ára 2300 forint kilónként. A szövetségi elnök országos átlagokat közölt: eszerint a főtt sonka kilója 1400–1500 forintba kerül, a hagyományos készítésű termékekért 2500–3000, a speciális készítményekért 3000–6000 forintot kell fizetni.

Csizmaziáné Fehér Irén a rábaszentmihályi termelői boltban vásárolt az ünnepekre.
Fotó: Cs. Kovács Attila,

Hagyományos módon

Az előrelátó háziasszonyok már beszerezték a húsvéti sonkát, amit az ünnepi asztalra tálalnak. Csizmaziáné Fehér Irén faluja, Rábaszentmihály termelői boltjában vásárolt. „Nincs különösebb receptem, úgy készítem el a körülbelül másfél kilós sonkát, ahogy azt az idősebbektől tanultam. Beáztatom, felteszem főni, rakok hozzá babérlevelet és hagymát. Amikor megfőtt, hagyom a saját levében kihűlni és másnap reggel piros tojással, frissen reszelt tormával tálalom a családnak” – mondta el receptjét.

A termelő szerint nem indokolt az emelés

Horváth István barbacsi gazdálkodó megerősítette: az elmúlt időszakban valóban emelkedett a sertés felvásárlási ára, ám szerinte nem oly mértékben, hogy az jelentős áremelést indokoljon a húsiparban. „Most 440 forintot kapunk a jó minőségű sertés kilójáért. Ez valóban változás a 350 forinthoz képest, ám még mindig nem fedezi a mi költségeinket. A jelenlegi takarmányárakkal legalább 500 forintot kellene kapnunk kilónként. Azt hiszem, a feldolgozók még így is nyereségen belül maradnak” – jelentette ki Horváth István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában