Madárvédelem

2020.09.18. 08:51

Sikeres a fecskevédelmi program – jövőre újabb sárgyűjtő helyeket alakítanak ki Győrben

A győri fecskevédelmi program idei állományfelmérése hasznos információkkal szolgál a szakértőknek. Jövőre nagy erőkkel folytatják az idén júniusban indult kezdeményezést. Tapasztalatokról, tervekről mesélt Markó-Valentyik Anna, a város környezetvédelmi bizottságának külsős tagja.

Udvardi-Lakos Luca

A fecskék jótékony hatása például, hogy természetes megoldást jelentenek a kémiai szúnyoggyérítés helyett. Nagy mennyiségű szúnyogot fogyasztanak el, amíg hazánkban tartózkodnak.Még nem zárult le a fecskevédelmi program keretein belül készült felmérés, de már most sok hasznos információ derült ki. Nagy segítség volt, hogy közel kétszázan töltötték ki az online kérdőívet és sokan dobtak levelet a Vaskakas Bábszínház bejáratához kihelyezett fecskepostaládába is.

Permetszer helyett

– Néhány helyről kaptuk azt a visszajelzést, hogy évek óta nem láttak annyi fecskét, mint idén nyáron. Szakértőkkel egyeztetve arra tudtunk gondolni, hogy valószínűleg ez összefügg a légi kémiai szúnyoggyérítés beszüntetésével, hiszen az az egész rovarállományra hatással volt – mondta Markó-Valentyik Anna. – Mindannyiunk érdeke, hogy a kémiai szer csak indokolt esetben, valós invázió esetén kerüljön a levegőbe és akkor is megfelelő technikával. Több esetben jelezték a földi melegködös gyérítés után, hogy az udvaron vagy kertben tartott kutyák, macskák hánytak vagy a fecskefiókák megfulladtak a fészekben. Ezekre a problémákra megoldást jelentene a fecskék nagy számú jelenléte, így mindannyiunk érdeke, hogy támogassuk a szaporulatukat.

Segít a lakosság

A visszajelzések nagyban segítik a Városi Fecskevédelmi Programban részt vevők munkáját, akik átfogó képet szeretnének kapni a helyi állományról. Többféle fecskefaj van, és a kérdőív arra is kitér, hogy az emberek felismerik-e az adott fajtát. A városi betonrengetegben a fecskék nehezen jutnak sárhoz. Nem csak az új fészek építéséhez, de a régiek felújításához is kell a sár a fecskéknek. Kísérleti jelleggel sárgyűjtő helyek létesültek a városban, de a kitöltők válaszai alapján jól látható, hogy hol vannak a fecskék fő fészkelőhelyei, a terv szerint jövőre eszerint helyezik el a sárgyűjtő helyeket.

Jövőbeli tervek

– Idén nem sikerült az egész szezont megfigyelni, de így is rengeteget informálódhatunk a kitöltött adatlapokból! Nagyon hasznos, hogy van egy 2020-as részeredményünk – tette hozzá Markó-Valentyik Anna. A program célja az oktatás és az érzékenyítés is. A vírushelyzet miatt egy online tudás­anyag összeállításán gondolkodnak.

A bizottsági tag kiemelte, hogy a fecskék fészkét csak engedéllyel lehet eltávolítani. Többen elűzik a fecskéket, mert problémának élik meg az ürüléket. Erre megoldás az úgynevezett fecskepelenka, amely egy megfelelően széles deszka a fészek alatt. Ráadásul ez a deszka az esetlegesen kiesett fiókák életét is megmentheti! A tervek között szerepel olyan programok szervezése, ahol a fecskepelenkát saját kezűleg is el lehet készíteni.

Műfészkeket is szeretnének elhelyezni, hiszen kiszolgáltatott szituációban a fecskék ide is beköltöznek. Mind a fészkek kialakításáról, mind a kiszemelt helyszínekről szakemberekkel konzultálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában