évente ellenőriztesse

2020.09.14. 06:57

Ideje hívni a kéményseprőt – Előzzük meg a kéménytüzeket Győr-Moson-Sopron megyében!

A nappalok egyre rövidebbek, a hűvös szelekkel pedig a fűtési szezon is gyorsan elérkezik, így jól teszi, aki már most ellenőrizteti a kéményeket.

Dániel Viktória

Fotó: Illusztráció - Fotó: Imre György

A régi, téglából épült kémények már nem tudnak lépést tartani az új tüzeléstechnikai rendszerek hatásfokával. Mivel a fejlettebb rendszerekből kikerülő füstgázok hőmérséklete egyre alacsonyabb, ezért egyre több kondenzátum jelenik meg a füstben. Ez törmeléket oldhat ki a kéményszerkezetből, ami a járatot elzárva vagy leszűkítve könnyen életveszélyes állapotot eredményezhet. Az ilyen esetek megelőzése érdekében szükséges az épített kémények utólagos béleltetése.

Az kéményseprők által végzett ellenőrzések gyakoriságát törvény szabályozza, és bár bírságot nem szabhatnak ki, de mindenképp érdemes fokozott figyelmet fordítani az általuk feltárt hibákra. Természetesen az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető problémát azonnal jelenteniük kell a hatóságnak – tájékoztatta lapunkat a katasztrófavédelem.

A szilárd tüzelőanyaggal működő berendezéshez csatlakozó égéstermék-elvezetők esetén évente, gázüzemű és zárt rendszerű berendezéshez kapcsolódóknál kétévente kell ellenőrizni. A kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát pedig négyévente végzik el a szakemberek. Ez a társasházaknál és a gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként bejegyzett ingatlanoknál kötelező, az egylakásos, jellemzően családi házas ingatlanoknál „csak” ajánlott.

A biztonsági szintet tovább növelheti egy megfelelő szénmonoxid-érzékelő, aminek felszerelése új építésű lakásokban, óvodákban, iskolákban, fekvőbetegeket ellátó intézményekben már kötelező. Érdemes a fűtési szezon előtt ellenőrizni a saját készülékeket, mert baleset származhat abból, ha az érzékelőt nem a megfelelő helyre telepítik, lemerült benne az elem vagy lejárt a szavatossága. A bevált és megbízható márkákról a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján lehet tájékozódni. A statisztikai adatokból jól látszik, hogy egy érzékelő megvásárlása biztosan megtérülő beruházás, hiszen a gondosan megválasztott, jó helyre telepített szén-monoxid-érzékelő életet menthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában