közlekedés

2020.06.11. 07:05

Sisakban nem törik a fej – Szemléltető videó, hogy biztonságosan kerékpározzon Győr-Moson-Sopronban

Tavasszal egyébként is többen ülnek kerékpárra, ami erre az évre még inkább igaz. Megmutatkozott ez az eladott kerékpárok számában és a kerékpárszervizek terheltségében is. Egy rutinos kerékpárost, és a rendőrséget kérdeztük a kerékpáros védőeszközök használatának fontosságáról. Már csak azért is, mert baleset nem csak akkor történhet, ha járművel ütközünk. A sisak tompítja a fej ütődését, és nem engedi, hogy az betörjön, felszakadjon.

Sperling Krisztina

2020.06.10. Milyen szempontok alapjn vlasszuk ki a megfelel sisakot bicajozshoz? Rosta Rolandot krdezzk. Fot: Csap Balzs Kisalfld

Fotó: Csapó Balázs

A lecsökkent autóforgalom miatt sokan tekertek – akár gyerekekkel együtt – olyan útvonalakon is, ahol ezt korábban nem merték megtenni. Most, hogy lassan visszatér az élet a régi kerékvágásba, fontos beszélni a kerékpárosok biztonságáról, arról, hogy milyen védőfelszerelésekkel tehetnek a legtöbbet azért, hogy akkor is a legkevesebb sérüléssel ússzák meg, ha megtörténik a baj.

- A baleseti statisztikai adatokat elemezve kimutatható, hogy márciustól-napjainkig kevesebb baleset történt, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ez talán köszönhető annak a munkának is, amellyel a balesetmegelőzés fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Folyamatosan járunk oktatni óvodákba, iskolákba ebben a témakörben is – mondta el Rosta Roland rendőr őrnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

A kerékpárost nem védi kasztni

A rendőrök közelről látják azokat a baleseteket, amelyben kerékpáros az érintett – legyen okozója, vagy vétlen áldozata az esetnek – és ezekben tízből nyolc-kilenc esetben sérülést is elszenvednek. Egy kerékpárost – ugyanúgy, mint ahogy a gyalogosokat – nem védi a kasztni, amikor ők szenvednek balesetet, szinte mindig meg is sérülnek, nem úgy mint egy autóval közlekedőt, akit a passzív biztonsági eszközök is védenek – mondta az őrnagy.

 

- A rendőrség kiemelten fontosnak tartja felhívni a figyelmet a biztonsági eszközök, köztük a fejvédő sisak használatára, amivel elkerülhető – vagy legalább csökkenthető – a sérülés súlyossága. Mindenképp ajánljuk még a térd és könyökvédő használatát is a kerékpározóknak, valamint lakott területen kívül a láthatóságra is kiemelten figyelni kell – hangsúlyozta.

Azt pedig, hogy milyen szintű védelmet nyújthat egy sisak, nagyon szemléletesen mutatta be Rosta Roland:

 

Nem mindegy, melyiket választjuk

Vock Balázs tapasztalt kerékpáros, tavaly 24 óra leforgása csapattársaival sikerült százszor megmásznia Pannonhalmán a Gesztenyés Horgot, minden alkalommal tagja volt annak a csapatnak is, mely 24 óra alatt tekert Győr térségéből az Adriai-tengerig. Tőle kérdeztük, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennie annak, aki sisakot vásárol.

- A sisakválasztásnál a kiindulási pont a megfelelő méret kiválasztása. Mindenképpen próbálni kell, és olyat érdemes választani amelyen minél több állítási lehetőség van, olyan belső szíjrendszerrel rendelkezik, amivel a legpontosabban lehet azt a fejmérethez igazítani. Lehet bármilyen drága egy sisak, ha a mérete nem megfelelő, nem fogja tudni betölteni a funkcióját.

Hozzátette, emellett még a megfelelő szellőzésre kell gondolni. Ne azért induljanak el sisak nélkül, mert attól tartanak, hogy abban melegük lesz. Azok a sisakok, amelyek jól kialakított szellőzéssel vannak ellátva, komfortosabbak, mintha sapka nélkül kerékpároznának a tűző napon – mondta. Azt is számításba kell venni, hogy jellemzően mekkora tempóval haladnak. Például a nagy gyártók kínálatában már kifejezetten az elektromos kerékpárosok számára kialakított, masszívabb felépítményű védőeszközök is elérhetők.

A sisaknak az a dolga, hogy összetörjön

- Csak olyan sisakot vásároljunk, ami megfelelő minősítéssel rendelkezik. Még a komolyabb sisakokat is le kell cserélni körülbelül öt évente, mivel a napsugárzás, az időjárás hatásai miatt az anyag elfárad. A sisakoknak úgy kell viselkednie, mint egy autónak a törési zónája. Az a lényeg, hogy csak a sisak törjön össze, ne a fejünk.

Úgy óvjuk a gyerekeket, mint a versenyzőket

Egy gyereknek ugyanolyan biztonságra van szüksége, mint egy versenyzőnek. Ha rájuk gondolunk, nem elégedhetünk meg egy olcsó, eldobható eszközzel. Igaz, hogy kinövik, ami miatt esetleg gyakrabban kell újat vásárolni, de ezen nem szabad spórolni – emelte ki.

- Azt kell megszokni, hogy el se induljunk sisak nélkül, mert a legkisebb távolságon, akár az indulástól két saroknyira is megtörténhet a baj – hangsúlyozta Vock Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában