Hangzó Helikon Fesztivál

2023.10.14. 19:21

Csák János: a magyar zenei és irodalmi kincset meg kell osztanunk egymással

A magyar zenei és irodalmi kincset meg kell osztanunk egymással - jelentette ki a kulturális és innovációs miniszter szombaton a Fejér vármegyei Kápolnásnyéken, ahol első alkalommal rendezték meg a Hangzó Helikon Fesztivált.

MW

Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Szegedi Biológiai Kutatóközpont felavatásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen 2023. október 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Csák János hangsúlyozta, hogy a magyar kultúrának folyamatosan meg kell újulnia, ám eközben meg kell őriznie mindazt, ami "állandó az életben, a szépséget és a jóságot", amelynek kifejezésére a magyar költészetnek igen mély tárháza van. Úgy vélekedett, a mai korban sokkal nagyobb esély van arra, hogy az emberek visszatérnek a versolvasáshoz, ha énekelve hallják a verseket. 

A miniszter felidézte, hogy mintegy 20 évvel ezelőtt ismerte ezt fel a Helikon Kiadó, amely elindította a Hangzó Helikon sorozatot, s akkor senki nem gondolta, hogy ebből ekkora siker lehet, hiszen több mint 100 ezer példány elkelt a szépen illusztrált verseskönyvekből és a hozzájuk kapcsolódó CD-kből. 

Csák János rámutatott, hogy

 Kápolnásnyék szimbolikus hely a magyar kultúrában, hiszen itt született Vörösmarty Mihály. 

A Hangzó Helikon Fesztivál azt mutatja meg a látogatóknak, hogy miként lehet magyar költők műveit kiváló zenészekkel, zenekarokkal népszerűbbé tenni, és ezt már gyerekkorban el kell kezdeni, ezért van a fesztiválon délelőtt gyerekműsor, délután felnőttműsor, este pedig jazz-rock műsor - fűzte hozzá. 

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy 

a hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény egyben jótékonysági program is, hiszen a belépőjegyekből befolyt összeget a Magyar Kodály Társaságnak ajánlották fel a szervezők. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a pedagógusok és családtagjaik ingyenesen beléphetnek a fesztiválra, ezzel igyekeznek kifejezni megbecsülésüket a tanárok irányába, akiken nagyban múlik "a jövő nemzedékek sorsa". 

A sajtóanyag szerint a fesztivál a kulturális szerepvállalás erősítését, a magyar fiatalság megszólítását és a hazai kulturális örökség bemutatását tűzte ki céljául. A kulturális tárca több mint 43 millió forinttal támogatta az esemény megszervezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában