Új erdők születnek

2021.11.28. 09:31

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Az országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén az AM közleménye szerint.

Szentpéteri Sándor szerint az önkormányzatoknak érdemes élniük a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett erdőtelepítési támogatással is, hiszen az erdőtelepítések kivitelezéséhez, az állami erdőgazdaságok – a tervezéstől a kivitelezésen át a fenntartásig – mindenben segítséget nyújtanak. Arról is beszélt, hogy az elmúlt évszázadban Magyarország mindent megtett a fával borított területek növelése érdekében.

A magyar gazdák a kedvezőtlen környezeti hatások ellenére is 200 ezer hektár új erdőt ültettek a rendszerváltozás óta, így sikerült megduplázniuk az erdőterületek arányát

- írták a közleményben.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra: az Agrárminisztérium 2019-ben hirdette meg Országfásítási Programját, amellyel azt a célt tűzte ki, hogy a fával borított területek mértékét 27 százalékra növeli. A programban a 10 ezer fő alatti települések immár második alkalommal élhettek a támogatással, az előző évben 475 településen mindegy 12 ezer sorfát helyzetek földbe. Az idén ősszel és jövő tavasszal pedig dupla annyi, további 24 ezer sorfa ültetésére kapott lehetőséget 887 település.

Az Agárminisztérium két év alatt összesen másfél milliárd forintot fordít a vidéki települések fásítására, ezzel az elmúlt három évtized legnagyobb, az egész országra kiterjedő belterületi fásítási programját valósítja meg.

Szentpéteri Sándor Dunabogdányról elmondta, hogy a település számára az erdő, a fák közelsége, jelenléte mindig meghatározó volt. „Bízunk abban, hogy 50-100 év múlva a ma elültetett 20 darab kőrisfa árnyékában fognak megpihenni az új generáció tagjai. A faültetéssel kifejezzük azt, hogy az otthonunknak tekintjük ezt a vidéket, és ugyanezt szeretnénk biztosítani a jövő nemzedékeinek is” – idézte a helyettes államtitkárt a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában