Ország-világ

2020.12.01. 14:30

Fehér lesz a karácsony? Így látja most az esélyeket Németh Lajos

Ha Szent András, azaz november utolsó napja havas, akkor a szenteste latyakos lesz.

Forrás: Shutterstock

Hétfőn, András napján, ködös, szürke idő volt, ám hó is esett, főleg északon. Mi következik a népi megfigyelésből? Az, hogy idén is fekete lesz a karácsonyunk.

Hiába minden, a légkörünk annyit változott az utóbbi évtizedekben, hogy ezek a népi regulák egyre kevésbé megbízhatók

– mondta Németh Lajos a Borsnak.

A hosszú távú előrejelzések jelenleg enyhe időt jeleznek, ezért hasonlóan az elmúlt évekhez, minimális az esélye a fehér karácsonynak, bár már nagyon szeretnénk.

Dávid Mihály, a Dávid-naptár készítője minden év végén teszi közzé a következő évi előrejelzését. Ez így történt tavaly is, és ebben az szerepel, hogy karácsonyra enyhülés várható, nem lesz hó, és nappal +6-8 fokra számíthatunk. A Bors felhívta a naptár készítőjét, hogy most, a karácsonyhoz közeledve mit gondol az előrejelzéséről.

Elkészítettem a jövő évi naptáramat is, és ez a 2020. év karácsony utáni napjaira hideget jelez, ami visszanyúlhat az idei ünnepnapokra, ezért pillanatnyilag kétesélyesnek látom a hóesést

– mondta a Borsnak Dávid Mihály.

Eddig minden bejött

November 1-jéről, a mindenszentek napjáról úgy tartja a mondás, hogy ha akkor jó idő van, hideg telünk lesz. (Az idő, hideg, esős, szeles volt, így enyhébb tél várható.) November 11-én, Márton napján pedig, ha Márton lúdja jégen jár, karácsonykor sárban botorkál. (Bo­rús, párás, őszies volt az idő, hidegnek nyoma sem volt.) November 19-ről azt tartja a népi megfigyelés, hogy ha Erzsébet megrázza pendelyét, hamarosan leesik az első hó. Enyhe idő esetén késik a hóesés. (A hó tegnapig váratott magára, és ebben is igaza volt a néphagyománynak, hiszen Erzsébet napján 17 fokot mértek.)

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában