handball special

2010.08.13. 14:29

Ne lökj fenékkel!

Néhány ponton változtak a kézilabda szabályok nemrégiben. A legfontosabb talán, hogy azonnal pirosat kap a kapus, ha mezőnyben az ellenfél induló játékosát leszabja.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) nemrégiban hozta nyilvánosságra a játékszabályokkal kapcsolatos legújabb képes magyarázatait. Az anyagot Cserpes Béla és Heim Attila készítette.

Az IFH szabályai szerint ezután szigorúbban kell büntetni a későn történő elzárást (rossz időzítés), valamint a láb használatát, amellyel a támadó akadályozza a védőt (rossz elzárás).

Szabálytalannak minősül, az eltolás, lökés fenékkel, valamint, ha a beálló kézzel tolja el a védőt.

Nem megengedett az ellenfél birtokában lévő labdát kiszakítani vagy kiütni, s alapelv, hogy a könyök használatát bünteni kell, főleg, ha az fej/nyak magasságban sújt le.

HS magyarázat: továbbra is szempont tehát a támadó csapat segítése, ezzel protezsálva a még gyorsabb, látványos és gólgazdag mérkőzéseket. Remélem nem odaig jut a sportág, mint pl. a kosárlabda, hogy a végén a védő már hozzá sem érhet a támadóhoz (lásd még: strandkézilabda). Vagy lassan ki kéne hirdetni, hogy az edzők ne is tanítsák védekezni a játékosokat?

A kizárással kapcsolatban a magyarázat megemlíti: ki kell zárni a kapust "akkor is, amikor elhagyja a kapuelőteret az ellenfélnek szánt labda megszerzésének szándékával. Ekkor a kapus felelőssége azt biztosítani, hogy a szituációból ne származzon az ellenfél egészségére veszélyes akció."
A kapust akkor is ki kell zárni, ha megszerzi ugyan a labdát, de ütközik az ellenfél támadójával.

Új elem a legfrissebb szabályok szerint, hogy a "hangoskodást magában foglaló tiltakozás erőteljes gesztusokkal vagy provokatív viselkedést" azonnal kiállítással kell "jutalmazni".

HS magyarázat: mostantól a kispadnak kuss a neve, azonnal röpül a két perc, sárgát nem is kell a sporinak felmutatni.

Végezetül pedig: játékvezető legyen a talpán, aki minden apró fenékkel lökést, nyaknál magasabb könyököt észlel és 100 százalékosan alkalmazza a szabályokat. A kispad hangoskodásának büntetése könnyebben ellátható feladat lesz.



Képes összeállítás a változásokról


Szabálymagyarázat 2010/I. >>

Szabálymagyarázat 2010/II. >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!