Győr és környéke

2019.08.19. 09:50

Vízgond Győrújbaráton - amikor csak csepeg a víz a csapból

Több lakó szerint Győrújbaráton a Felső-Paperdő utcában a nyári estéken 18 óra és 22 óra között gyakran akadozik a vízszolgáltatás vagy annyira kicsi a nyomás, hogy épp csak folyik víz a csapból. Megkérdeztük a szolgáltatót, mi okozza a gondot és mit lehet tenni hasonló szituációban.

Szeghalmi Balázs

Alig jut víz a kádba


Olvasóink július eleje óta küzdenek a problémával. Elmondásuk szerint kánikula idején kritikus a helyzet. Azt ecsetelni sem kell, hogy kisgyerekes családoknál mennyire kellemetlen az esti fürdés, ha alig jut víz a kádba. Ráadásul nyáron fogyasztjuk a legtöbb ivóvizet, szervezetünknek folyamatosan szüksége van a folyadékra.


Nyomásregiszter


"Ha alacsony víznyomásra panaszkodunk, legtöbbször ezt a vízmérőnél lévő szűrő tömődése okozza. Ügyeletünk a szűrőt pár perc alatt ingyen tisztítja. Rosszabb esetben a bekötővezetékkel van gond. Tucatnyi oka lehet a vezeték-keresztmetszet csökkenésének. Ilyenkor csak a csere segít. Ez jelentősebb munka. Itt mindig van várólista, a sürgős esetek előnyt élveznek" - kezdte Tóth László, a Pannon-Víz diszpécser-szolgálatának vezetője.


Minden fogyasztónál a telekhatáron lévő vízóra-aknában biztosítani kell az előírt 1,5-1,6 bar közötti víznyomást. Függetlenül a terepviszonyoktól, legyen szó síkságon lévő vagy domboldalba épült ingatlanról. "Ha hiba van, az a korrekt megoldás, ha szerelünk a vízmérő-aknába olyan nyomásregisztert, mely méri és hét napon át rögzíti a víznyomást. Ha az aknában nincs meg az előírt nyomás, találunk megfelelő műszaki megoldást" - folytatta Tóth László.


Ha magasra épült a ház


Víznyomás szempontjából érthetően "érzékenyek", azok az ügyfelek, akik magasabb részeken laknak. Jogszabály szerint náluk is a telekhatáron lévő vízaknában kell a megfelelő víznyomást szavatolni. Ha valakinek magasan van a telke és a telek felső részére épít otthont, akkor fenn a házban akár 0,4-0,5 bar-ral kevesebb lehet a víznyomás, mint lenn az aknában. "Ha a lakó fenn a házban is ragaszkodik az ideális víznyomáshoz, akkor ehhez neki kell keresni műszaki megoldást" - magyarázta a Pannon-Víz diszpécser-szolgálatának vezetője.


Lakott területen más hatások szintén csökkenthetik a víznyomást. Az első igazán meleg hétvégén egyszerre sokan töltik a medencéket, ilyenkor 2-3 tized barral csökkenhet a víznyomás a településeken. A tűzcsapokat mindenhol ellenőrzik és időnként használják is azokat. Ez nyomáscsökkenést, a tartós tűzcsap-használat oltás esetén pedig vízhiányt okoz. Csakúgy mint a csőtörések miatti vízszünetek.


Vizsgálatot kérni


A Pannon-Víz szakembere azt javasolja a Felső-Paperdő utcai győrújbaráti lakóknak, hogy a szolgáltató győri központjában kérjenek vizsgálatot. "A mérőtisztítás után nyomásregiszterrel végzünk ellenőrzést mindenhol, ahol ez szükséges" - zárta szavait Tóth László.

Kép alá: Domán Zoltán, a Pannon-Víz munkatársa víznyomás-fokozó gépháznál Győrújbaráton. Fotó: Bertleff András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!