Győr és környéke

2016.09.07. 02:03

Teszteltük az új Credo buszt, ami Győr környékén is jár majd - videó

A napokban tizenhat új busz érkezik Győr-Moson-Sopron megyébe. Ennek apropóján próbautat tettünk az egyik új Credo Inovellel. A következő három és fél évben 434 helyi és helyközi busz beszerzését szeretné megvalósítani az ÉNYKK.

Szeghalmi Balázs


Mint arról portálunk beszámolt, a Kravtex-Kühne csoport 61 új autóbuszt adott el az ÉNYKK-nak. A buszokat Mosonmagyaróváron és Győrben gyártották, az új járműveket négy dunántúli megyében állítják csatasorba. A 61 új buszból 16 teljesít szolgálatot szűkebb pátriánkba. A Credo Inovell típussal helyközi járatokon találkozhatnak az utasok.

 

Videó: Cseh Róbert

Türelem, megfontoltság és szerencse

Kalauzunk az új busz bemutatása során Horváth Attila volt, aki 1999 novemberétől dolgozik sofőrként a társaságnál. Kezdetben távolsági járatokon - elsősorban Keszthely és Solt irányába -, napjainkban Győr vonzáskörzetében (Rábapatona, Börcs, Győrújbarát, Pér, Mezőörs), valamint Győr és Mór között szállítja az utasokat. Horváth Attila eddig több mint 730 ezer kilométert vezetett balesetmentesen úgy, hogy naponta 310 km-t tesz meg átlagosan. Arra a kérésünkre, mi a titka a balesetek elkerülésének, rövid választ kaptunk: "türelem, megfontoltság és szerencse. Az utasok díjazzák a megbízhatóságot. Ha becsúszik pár perc késés, nem teszik szóvá ezt".

Erősebb fék, jobb futóművek

"Még ismerkedünk az új buszokkal, de az első tapasztalatokat szívesen megosztom. Örülök, hogy ezekben a járművekben ABS biztosítja a fékrendszert, a retarder pedig hosszantartó fékezésre alkalmas. Utóbbinak köszönhetően a lejtőknél nem forrósodik fel a fék. A futóművek szintén jobbak, így az utastér kevésbé rázkódik. Meleg időben kényelmesebbé teszi az utazást a klíma. A berendezés nem csak hűteni, télen fűteni is képes. Az utasinformációs rendszer segíti a tájékozódást. A saját szemszögemből nézve: a műszerfalon a kapcsolók kézre állnak, tágas a vezetőülés. Elég magas vagyok, korábban akadtak gondjaim a szűk hellyel" - hallottuk Horváth Attilától.
 

Az utastér


Új színvilág

Az új buszokon két dolog szembetűnő. Egyrészt a járművek új festést kapták: a kék és a sárga az ÉNYKK hivatalos színvilága mostantól. (A régi buszokat egyelőre nem festik át kék-sárgára költségkímélő szempontok miatt, azok őrzik az elődtársaság színvilágát.) A másik, hogy a korábbi Credo típusokhoz képest az új Inovellek ugyan hosszabbak, de az üzemeltetésük gazdaságos maradt. A könnyűszerkezetű buszok 15–30 százalékos üzemanyag-megtakarítást tesznek lehetővé. Az ÉNYKK Zrt. helyközi járműállományának átlagéletkora az új buszok révén 14 évről 12,65 évre csökken. Az öreg Ikarusokat cserélik most az új Credókra.

Komoly beszerzések előtt az ÉNYKK

"Társaságunk további 40 új gyártású helyközi buszt szeretne beszerezni az idei évben. Az új járműveket a tervek szerint decemberben üzembe helyezzük. Használt autóbuszt az idei évben nem vásárlunk többet" - mondta kérdésünkre Kuti Piroska. Az ÉNYKK kommunikációs csoportvezetője hozzátette: "ezt követően 2019 végéig társaságunk szeretné elérni, hogy az autóbuszok átlagéletkora az optimális 10 évre csökkenjen. A három éves ciklusban 394 helyi és helyközi buszt beszerzését tervezzük". A 434 buszt a régió négy megyéje között fogják elosztani. 

Fél éve 10 veteránbuszt nyugdíjaztak

Tavasszal összesen 15 használt, de jó állapotú, 6-8 éves busz érkezett Németországból, Ausztriából és Svájcból megyénkbe. A 15 használt busz érkezésével 10 megyei veteránbuszt selejtezett le az ÉNYKK fél éve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!