Győr és környéke

2019.05.22. 08:15

Mutatjuk a helyszínt, ahol gyakran szenvednek balesetet a bringások Győrben - fotók

A "Kerékpározz Biztonságosan 2019" kampányunk során nem csak új bringát nyerhetnek a diákok. A Győri Rendőrkapitányság tanácsait, tapasztalatait osztjuk meg a totók mellett. Most arra fókuszálunk, hogy milyen balesetveszélyes hibákba esnek a bringások.

Szeghalmi Balázs

Gyerekek balesete


Egy Győr közeli településen két gyerek volt a résztvevője könnyű sérüléssel végződő balesetnek pár napja. Az egyikük sétált, a másikuk bringázott a járdán. A találkozásuk csúnyán végződött: a kerékpárral közlekedő diák elsodorta gyalogos társát. Hibázott a járdán kerékpározó diák, de ne legyünk igazságtalanok vele. Napi szinten látni, hogy felnőttek sem veszik figyelembe a járdán közlekedő embertársaikat.


A KRESZ szerint járdán legfeljebb 10 km/órás sebességgel haladhat a bringás, de vannak olyan szituációk, amikor jobb leszállni "a magas lóról". Tipikusan a városközpontokban érdemes tolni a kerékpárt vagy szűk járdaszakaszokon. Például Győrben a 82-es főúttal párhuzamosan nem jó ötlet tekerni a családi házak előtti járdán. Bármikor a kiléphet valaki a kapukból és utána a szerencsén múlik a baleset elkerülése.

A Nádor aluljáróban gyakran ütköznek kerékpárosok. A balesetek fő oka, hogy lejtőről túl gyorsan érkeznek a bringások a beláthatatlan kanyarba.

A Nádor aluljáróban gyakran ütköznek kerékpárosok. A balesetek fő oka, hogy lejtőről túl gyorsan érkeznek a bringások a beláthatatlan kanyarba.

Elsőbbséget adni


"A tapasztalatok szerint a legtöbb kerékpárost ért baleset abból fakad Győrben és a város környékén, hogy a bringások nem adnak elsőbbséget. Legtöbbször a kereszteződésben vagy a forgalomba történő becsatlakozáskor fordul elő ez" – kezdte Makai Zsuzsanna rendőr őrnagy.


A Győri Rendőrkapitányság kiemelt baleset-megelőzési főelőadója hozzátette: "gyalogátkelőhelyen a kerékpárt tolva van elsőbbségünk az autósokkal szemben. Nem szabad elfelejteni, hogyha van kerékpáros-átvezetés a kereszteződésben, akkor sincs elsőbbségünk az autóssal szemben". Szintén gyakori baleseti ok, ha takarásból indulnak a bringások, kivilágítatlan kerékpárt használnak szürkületben vagy este, illetve sokan "robognak" tovább a lámpa piros jelzése ellenére.

 

Fotók: Mészáros Mátyás

Fotók: Mészáros Mátyás

Óvatosan a Nádor aluljáróval


Nézzünk egy neuralgikus pontot, ahol sűrűn éri baleset a bringásokat: a Nádor aluljáróban. Bár lassan 15 éve adták át a győri aluljárót – pontosan 2006-ban –, a mai napig rossz döntéseket hoznak a bringások itt. Egyesek nem veszik figyelembe, hogy szűk, kanyargós helyen kell tekerniük – vagyis alap a jobbra tartás.


Ha a Révai parkolóház irányából érkezünk, beláthatatlan a kanyar utáni rész. Több tucatnyi meggondolatlan kerékpáros ütközött össze ezen a ponton, vagy "kötött ki" a plexifalon. Reméljük, a jövőben egyre kevesebb baj történik az aluljáróban!

A "Kerékpározz Biztonságosan 2019" diákvetélkedő első és második totóját itt és itt találják. Múlt heti közlekedésbiztonsági írásunkat ide kattintva olvashatják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!