Győr és környéke

2016.12.09. 17:55

Munkások helyett a hajléktalanoké a győri Csónakház

A vártnál lassabban haladnak a Radó-szigeti csónakház újjáépítési munkálatai, külső szemlélőnek úgy tűnhet, hogy január óta nem történt semmi. Eltűnt az építési területet lezáró kerítés, hajléktalanok költöztek az életveszélyes falak közé. A látszat csal: zajlik a bontás előkészítése, régi fényében tündökölhet majd a műemlék épület.

Zsenák-Kiss Szimóna


A lepusztult állapotú Győri Vízügy-Spartacus Evezős Klub csónakházának felújítása lassan két éve napirenden van: az épületet kezelő Unicentral Vagyonkezelő már 2015 januárjában megosztotta olvasóinkkal a Radó-szigeti létesítménnyel kapcsolatos terveit. Az 1896- ban szecessziós stílusban épült, faberakásokkal díszített létesítmény földszintje hajótárolónak, öltözőknek és edzőteremnek adna otthont, az emeleten pedig egy 120 fős kilátóteraszt, konferenciatermet, öt apartmant és egy konyhát alakítanának ki 250–300 millió forintból.


A munkálatok során az épületet teljesen elbontják, majd egy új, az árvíznek ellenálló betonszerkezetre épülne a homlokzat az eredeti, több mint százéves látványában. A kivitelező újjáépíti a jelenleg hiányzó kilátót, tornyot is. A munkálatok idén januárban el is kezdődtek a bontást meg- előző leltározással: mintát vesznek minden apró elemből, fotóval dokumentálják a műemlék épület minden részletét azért, hogy ugyanolyanná építsék vissza – írtuk akkor. A szakemberek az épületben dolgoztak, mégis látszott, hogy történik valami: a csónakházat kerítéssel vették körül, s táblákkal jelezték, hogy „építési terület". Most azonban sem munkagépeket, sem szakembereket nem látni, sőt, a kerítés is eltűnt, a műemlék falak hajléktalanok fedeléül szolgálnak. Megkeresésünkre az Unicentral illetékesétől megtudtuk: a fejlesztés terve változatlan.

Bár látszólag nyoma sincs felújításnak, folyamatban van a Radó-szigeti csónakház bontásának, majd újraépítésének előkészítése. Fotó: B. A.

Bár látszólag nyoma sincs felújításnak, folyamatban van a Radó-szigeti csónakház bontásának, majd újraépítésének előkészítése. Fotó: B. A.


– Ez nem egy klasszikus bontás-építés, hiszen a műemlék minősítés miatt méretében, színében, anyagában, díszítésében a mostanival teljesen megegyezőnek kell lennie az új csónakháznak. Rendkívül részletgazdag épületről van szó, így a dokumentálás több ideig tart, de jelenleg is folyamatban van. A lehető legtöbb elemet szeretnénk megmenteni, majd visszaépíteni. Az előkészület után következhet a bontás, majd az építés, minden engedélyt megkaptunk már – tájékoztatott Németh Norbert, az Unicentral Spartacus csónakház felújítási projektjének építésze és koordinátora. A kerítés elbontásával kapcsolatban elmondta: napokon belül visszaállítják. Hangsúlyozta: – Attól még, hogy kerítés jelenleg nincs, az épület magántulajdon, ahová belépni tilos. A csónakházba ráadásul veszélyes is, hiszen építési területről van szó. 


Annak ellenére, hogy a bontási előkészületek a vártnál tovább tartanak, Németh Norbert szerint tartható a januárban megfogalmazott cél: a bontástól számított 1,5–2 éven belül régi fényében tündökölhet a Rába-parti épület, s újra aktív sportéletnek adhat otthont az ország legrégebbi csónakháza. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!