Győr és környéke

2019.09.07. 12:20

Közel hárommilliárd forint egyházmegyei fejlesztésekre Soprontól Győrig

Több mint 2,8 milliárd forint támogatást kapott két pályázaton keresztül a Győri Egyházmegye a központi költségvetésből. Az összegből megújulhatnak és gyarapodhatnak a püspökség által fenntartott oktatási-nevelési intézmények.

Gülch Csaba

A Győri Egyházmegyében nyolc katolikus közoktatási intézmény működik, több olyan, ahol az óvodától a gimnáziumig folyik az oktató-nevelő munka.


Pénteken Veres András megyés püspök sajtótájékoztatón számolt be arról a gyakorlatról, ahogy az állam az egyházi iskolákat támogatja. Elmondta, hogy ugyanolyan finanszírozásban részesülnek, mint az állami intézmények. Az adott évben az egyházi iskoláknak biztosított normatíva a teljes összeg 70–80 százaléka, a következő évben kapják meg a fennmaradt összeget.


A kormány az egyházi iskolák felújítására, újak építésére és eszközbeszerzésre is biztosít támogatást. Erre a célra a Győri Egyházmegye a 2018-as központi költségvetésből – két pályázaton keresztül – több mint 2,8 milliárd forintot kapott, amelyet az óvodákat és általános iskolákat érintő hároméves program keretében használnak fel fejlesztésre. A megyés püspök elmondta, hogy az első ütemben ebből épült fel a Lőverekben a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium új tagóvodája közel 530 millió forintból, illetve a mosonmagyaróvári Hildegard Óvoda felújítása, udvarának bővítése kalandvárral és játékokkal és eszközfejlesztése közel 70 millió forintból valósul meg.


A két említett intézményen kívül a fejlesztési program érinti még a győri Apor Vilmos Római Katolikus Óvodát, Általános Iskolát, Alapfokú Művészeti Iskolát, Gimnáziumot és Kollégiumot, a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvodát és Általános Iskolát, a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskolát és Óvodát, a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnáziumot, Általános Iskolát és Óvodát, a komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskolát és Óvodát.

A Szent Orsolya-gimnázium óvodájában már három csoportban van helye hetvenkét kisgyereknek - Fotó: Magasi Dávid


A Győri Egyházmegye a támogatásból digitális táblákat szerzett be négy oktatási intézménye részére, közel 25 millió forint értékben. Az Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium 10 darab, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola 4 darab, a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 8 darab, a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda 4 darab digitális táblát kapott. Ugyanezekben az iskolákban kicserélték az alsó tagozatos osztályok bútorzatát is, amelynek összértéke megközelíti a 40 millió forintot. Elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy a Győri Egyházmegye közoktatási intézményeinek a Kodály-program harmadik ütemében az idei hangszercsereprogram 10 elektromos zongorát biztosított, amely további lehetőséget kínál a zene után érdeklődő tanulók számára, hogy minőségi hangszeren gyakorolhassanak. Veres András megemlítette azt is, hogy a zongorákon kívül az egyházmegye óvodáinak és általános iskoláinak különféle zeneszerszámokat vásároltak, hogy ezzel is erősítsék a színvonalas zenei oktatást, amely elengedhetetlen a gyerekek harmonikus személyiségfejlődéséhez. A megyés püspök a német példát említette, ahol minden alapfokú oktatási intézményben folyik zeneoktatás.


Locsmándi Zsófia, a soproni óvoda vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy nagy szükség volt az új épületre.

– A régi óvodaépület szakmailag-műszakilag már nem volt megfelelő, ráadásul csak két csoporttal tudtunk működni. Időközben kiderült, hogy nagy igény mutatkozik a soproni családoknál a katolikus neveltetés iránt. Öröm, hogy a régi helyére új, korszerű óvodát építtetett az egyházmegye, ahol tavaly novembertől már három csoportban van helye hetvenkét kisgyereknek. Az általános óvodai program mellett nagy hangsúlyt fektetünk a vallási és zenei nevelésre, a mese és a játék is mindennapjaink fontos része. A munkánkba gyakran bevonjuk a szülőket is, akik nagy örömmel és szeretettel vesznek részt a közösségi programjainkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!