Győr és környéke

2019.01.14. 08:00

Javult az utak állapota Nagyszentjánoson

Az elmúlt év végére több fontos beruházást sikerült befejezni Nagyszentjánoson. Utcákat aszfaltoztak le, újabb kerékpártárolót építettek és egy sportparkkal, szabadtéri, ingyenes internetelérési lehetőséggel is gazdagodott a falu.

Rimányi Zita

A Hunyadi utca betonburkolat nélküli részére is aszfaltborítás került nemrég Nagyszentjánoson. Ezt régóta kérték a helyiek, most az önkormányzat 5,3 millió forintos minisztériumi támogatás révén, kisebb önrészt biztosítva tudta megoldani. A Virág köz leaszfaltozását, vízelvezetését pedig teljes egészében saját erőből fedezték, víznyelőket is kialakítottak itt. Nem hosszú ez az L alakú utca, de négy tömbház is van benne, sokan laknak ezekben, köztük családos fiatalok.


Kerékpártároló az állomásnál

A Park téri utat murvaburkolat tömörítésével tették jobban használhatóvá és itt is gondoltak a vízelvezetésre. Azért ezt a megoldást választották, mert ez a rész magántulajdonban van, a gazdája azonban közérdekű célra biztosítja. Minderről Friderics Cecília polgármester számolt be lapunknak és arról is beszélt, hogy mostanra a falu összes utcája jobb állapotba került, kátyúzták a hibás részeket, de persze továbbra is figyelni kell a javításukra, a karbantartásukra, a fejlesztésükre. S arra is nagy szükség volt, hogy egy újabb kerékpártárolót alakítsanak ki a vasútállomásnál. A korábban épített ugyanis nagyon népszerű, mindig sok kétkerekűvel van tele, mert sokan a közeli városokba vonattal járnak dolgozni, tanulni, vásárolni. Nekik nagy segítséget jelent, hogy most már az út másik oldalán is elkészült egy korszerű hely, ahol lezárhatják járműveiket.

Sokan vonattal járnak iskolába, dolgozni vagy vásárolni. Ezért volt szükség a vasútállomásnál egy újabb kerékpártárolóra. Fotó: M. M.

Szabadtéri fitneszpark

Elkészült a sportpark is nemrég, tavasztól biztosan sokan fogják használni. Felnőttek, kamaszok, akár nyugdíjasok is, akik javasolták az önkormányzatnak, hogy pályázati úton kérjen erre a célra támogatást. A faluvezető elmondta, hogy kettőt is szerettek volna kialakítani, de egyelőre egyre nyertek forrást. Így a József Attila utcai új játszótér mellett már elhelyeztethették a fitneszeszközöket, amelyek ingyenes sportolási lehetőséget biztosítanak a szabadban.


A sportpark és a szabadtéri wifi is állami támogatással valósult meg. Utóbbi a Digitális Jólét Program keretében a polgármesteri hivatal százméteres környezetében biztosít ingyenes internetelérési lehetőséget. Azon a részen, ami fokozatosan szépül meg, már padok, sétautak, játszótér is van.


Növekvő lélekszám

– Nehezítette fejlesztéseinket, hogy nem könnyű jó építőipari szakembereket találni. A képviselő-testület tagjainak munkájáért viszont hálás vagyok, értik és megértik, hogy mekkora akadályokat kell egy-egy projekt esetében leküzdeni. Nem adtuk fel azt a tervünket se, hogy vásárteret, közösségi házat, közös kemencét alakítsunk ki a polgármesteri hivatal közelében – mondta el Friderics Cecília és hozzátette: bízik benne, hogy gyarapodni fog a falu lélekszáma. Megtudtuk tőle, hogy a település Gönyű felőli részén létrehozott lakóparkban többen vásároltak telket. Az önkormányzat kétszázezer forintos letelepedési támogatást ad a településen építkezőknek, az ideköltözőknek és azoknak a helyieknek is, akik lakóterületüket bővítik a helyi rendelet szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!