Győr és környéke

2019.03.10. 12:16

Heten haltak meg autóbalesetben a 81-es főúton, Mezőörs térségében - fotók

Két autó ütközött össze, majd gyulladt ki. A szörnyű karambol helyszínén két vízsugárral oltották el a lángokat. Egy gyermek is az áldozatok között volt.

kisalfold.hu

A riasztott mentőhelikopter visszafordult – pár órával korábban ugyanott volt egy másik karambol


Vasárnap délelőtt súlyos tragédia történt a 81-es úton Mezőörsnél. Az eddigi információk szerint egy Opel sofőrje előzése után elvesztette uralmát járműve felett és ütközött a szemből érkező Audival. Mindkét autó kiégett, a bent ülőkön nem lehetett segíteni. Úgy tudjuk, hogy az Opelben két férfi, az Audiban négy felnőtt és egy gyermek utazott.


„Gyorsan ment, nagyon gyorsan" – hajtogatta az árokparton, piros autója mellett bénultan álldogáló osztrák férfi, miközben elnézett a távolba: nem sokkal a kanyar előtt két, teljesen kiégett autó roncsai hevertek. Döbbenetes látvány fogadott bennünket a szemerkélő esőben.


Vasárnap délelőtt 10 óra 14 perckor egy ütközés következtében heten vesztették életüket a 81-es út 57-es kilométerénél, Mezőörs és a kerékteleki leágazó között. Tóth Gabriella, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője tájékoztatása szerint egy Mezőörs felé haladó Opel előzése után visszatért a sávjába, majd eddig nem ismert ok miatt hirtelen fékezett.

Heten vesztették életüket autóbalesetben a 81-es főúton, Mezőörs térségében

A fékezés miatt az Opel sofőrje elvesztette uralmát a jármű felett, áttért a szembejövő sávba, és ott nekiment a Győr felől szabályosan közlekedő Audinak. A két autó frontálisan ütközött, mindkettő kigyulladt és szinte porrá égett. A tragédiában heten haltak meg: hat felnőtt és egy gyermek vesztette életét a lángok között.


A rendőrök a műszaki mentés és a helyszínelés idejére teljes szélességében lezárták a 81-es főút balesettel érintett szakaszát és a forgalmat Mezőörsnél, valamint Keréktelekinél a környező utakra terelték, délután ötig. A helyszínre a kisbéri, a pannonhalmi és a győri hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt nyilatkozta, hogy a segélyhívás fogadásakor két mentőhelikoptert is elindítottak az esetkocsik mellett. Először a kisbéri és a pannonhalmi jármű ért a baleset helyszínére, azonban a mentők beavatkozására már nem volt mód, mert menthető sérültet nem találtak. A mentőhelikoptereket ezért visszafordították.


Michael Braun magyar barátnőjével pihenésből tért haza Ausztriába. Az ő kocsijukat előzte meg az Opel, amely – elmondása szerint – nagy sebességgel hajtott. „A két autó az ütközés után azonnal kigyulladt. Megálltam, hogy segítsek, de a tűz miatt hatalmas volt a hőség, nem tudtam közelebb menni – mesélte lapunknak –, sajnos senki sem mozdult a járművekben, segélykiáltást sem hallottam." Ugyanezt mondta el egy másik, neve elhallgatását kérő szemtanú, aki nem sokkal később ért a helyszínre: „Az Audi sofőrje a kormányra dőlt, mindkét kocsi tele volt lángokkal és füsttel, nem lehetett közelebb menni."


Úgy tudjuk, hogy az Audiban három férfi, egy nő és egy gyermek utazott és győriek lehettek. A baleset körülményei megnehezítették az azonosítást. Az áldozatok teljesen összeégtek, a kocsi iratai is megsemmisültek, de a rendőrség annyit megerősített, hogy egy nő és egy gyermek biztosan ült az autóban. Információink szerint az Opelban két kisbéri férfi utazott, szomszédok voltak; a sofőr több kiskorú gyermeket hagyott maga után.


Ezen a szakaszon sokan túllépik a megengedett sebességet. Pár éve egy fiatalember halt meg szinte ugyanitt.


„A nagy tűz azért keletkezhetett, mert a benzintankot érhette az ütközés" – elemezte az esetet a helyszínen készült fotók alapján Kulcsár Béla igazságügyi szakértő. A fotók alapján úgy látja, hogy az Audi bal oldali futóműve kiszakadt, az autó bal oldala sérült, vélhetően az ezen az oldalon található ajtókat a bent ülők nem tudták kinyitni.


Mivel az Opel az árokba csúszott, a bent ülőknek felfele kellett volna kinyitniuk az ajtókat, ami nagy erőt követelt volna a vélhetően sérült, sokkos állapotban lévő utasoktól. Úgy tudjuk, hogy az Opelról terjedt át a tűz az Audira. Beszéltünk Mezőörs polgármesterével, Szőke Barnabással is, aki elmondta, hogy ezen a szakaszon sokan túllépik a megengedett sebességet. Pár éve egy fiatalember halt meg szinte ugyanitt.


Az Audi maradványai az úton hevertek, az Opelé az árokban, a fák között. A két kocsi körül többméteres körben minden kiégett, megpörkölődött. A szenes fáktól alig egy méterre kettétört fa áll. A törés friss: alig pár órával a hét életet követelő karambol előtt, nem sokkal éjfél után ugyancsak baleset történt. Akkor egy, az autója elé ugró vad miatt egy nő rántotta félre a kormányt és landolt járművével fejre állva az árokban. Ő könnyű sérülésekkel megúszta. Alig pár órával később ugyanott azonban már aratott a halál.


17.20 - Olvasói fotók a hatalmas füstről, a tragédia helyszínéről.

Fotó: Olvasó/Stefka Márton

Fotó: Olvasó/Stefka Márton

Fotó: Olvasó/Stefka Márton

Fotó: Olvasó/Stefka Márton

Fotó: Olvasó/Stefka Márton

Fotó: Olvasó/Stefka Márton

16.02 - Megrázó fotók a helyszínről.

Fotók: H. Baranyai Edina

15.10 - Nyilatkozott a helyszínen az a szemtanú, akit a balesetet megelőzően előzött meg az Opel. A szemtanú, Michael Braun azt mondta, nyaralásból tartott hazafele barátnőjével. Az őket megelőző Opel nagyon gyorsan haladt, majd elveszítette az uralmát az autó felett. Belement a szabályosan közlekedő Audiba. Mindkét autó rögtön kigyulladt, a szemtanú nem hallott sem segélykérést, sem kiáltást. A lángok miatt olyan hőség lett, hogy nem tudott segíteni.

Michael Braun, szemtanú.

Michael Braun, szemtanú.

15.08 - Újabb információk szerint 6 felnőtt és egy gyermek hunyt el a balesetben.


14.35 - Kulcsár Béla igazságügyi szakértő a helyszínen készült fotók alapján azt nyilatkozta, az Audi bal oldali futóműve kiszakadt, az autó bal oldala sérült, vélhetően az ezen az oldalon található ajtókat a bent ülők nem tudták kinyitni. Valószínűleg az Audiról terjedt át a tűz az Opelra. Mivel az Opel az árokba csúszott, a bent ülőknek felfele kellett volna kinyitniuk az ajtókat, ami nagy erőt követelt a vélhetően sérült, sokkos állapotban lévő utasoktól.


14.02 - Egy Kisbér felől közlekedő szemtanú pár perccel a karambol megtörténte után járhatott azon a szakaszon, hiszen elmondása szerint látta az autókat belülről égni, füst volt és lángok. A tűz miatt olyan hő keletkezett, ami miatt sajnos nem tudott segíteni.


13.41 - A helyszínről érkező információkból kiderült, az Opel sofőrje először egy másik autót előzött meg sikerrel, tehát visszatért saját sávjába, de eddig ismeretlen okból kifolyólag nagyot fékezett, és ennek hatására tért át a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött az Audival.


13.38 - Újabb fotó a tragédia helyszínéről:

Fotó: H. Baranyai Edina

Fotó: H. Baranyai Edina

13.34 - A 81-es és 13-as főút útinfó [baleset, trafi] nevű nyilvános Facebook-csoportban ezt a fotót tették közzé a baleset idején:

 


13.22 - Úgy tudjuk, a szombat éjjel történt közlekedési baleset csupán néhány méterre volt a vasárnap délelőtti tragédiától. Az éjjeli baleset során egy nő ült az autóban, aki egy vadat látva elrántotta a kormányt, majd az árokba borult. Könnyű sérüléseket szenvedett.


13.18 - Információink szerint mindkét autó rendszáma magyar volt.


13.10 - Szőke Barnabás, Mezőörs polgármestere azt nyilatkozta a Kisalföldnek, hogy kicsi a valószínűsége, hogy az áldozatok a településről származnak, vagy ott élnek. Úgy véli, ezen az útszakaszon rengetegen mennek nagyobb sebességgel a megengedettnél.

Fotó: Rendőrség

Fotó: Rendőrség

Fotó: Rendőrség

Fotó: Rendőrség

Fotó: Rendőrség

Fotó: Rendőrség

12.17 - Minden valószínűség szerint előzés közben történt a baleset. Egy Opel típusú autó vezetője előzés közben elvesztette uralmát a járműve felett és áttért a szemközti sávba, ahol összeütközött egy Audival. Mindkét jármű kigyulladt. A nagy tűz azért keletkezhetett, mert a benzintankot érhette az ütközés. Az egyik autóban ketten, a másikban öten utaztak. Információink szerint, az előzött, amiben ketten ültek. Az egyik autó a tetején áll az árokban, de a tűz hatására mindkettőt nehéz azonosítani. Kollégáink egyelőre messzebb állnak a helyszíntől, a fotó is ott készült:

 

Fotó: H. Baranyai Edina

Fotó: H. Baranyai Edina

11.47 - A helyszínről azt az információt kaptuk, hogy két gyermek is az áldozatok között volt.

Korábban írtuk:

Összeütközött és kigyulladt két gépkocsi a 81-es főút 57-es kilométerénél, Mezőörs térségében. A helyszínre a kisbéri, a pannonhalmi és a győri hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat. Az eset során hét ember életét vesztette. Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták - írja a katasztrófavédelem.


A rendőrség honlapján továbbá az is olvasható, hogy a baleset 10 óra 14 perckor a 81-es számú főút 57+150. kilométerszelvényében, Mezőörs és a Kerékteleki leágazó között történt. A rendőrök a műszaki mentés és a helyszínelés idejére teljes szélességében lezárták a 81-es főút balesettel érintett szakaszát és a forgalmat Mezőörsnél, valamint Keréktelekinél a környező utakra terelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!