Győr és környéke

2018.10.23. 14:24

Győri ´56-os ünnepség: ˝Kiálltak a nemzet mellett˝ - fotók

A Bisinger sétányon, Deim Pál Golgota című művénél emlékezett Győr az 1956-os forradalomra és szabadságharcra kedden.

kisalfold.hu

Fekete Dávid alpolgármester ünnepi beszéde elején a forradalom győri mártírja, Földes Gábor és fia, László utolsó, szívszorító párbeszédét idézte. „– Édesapa most elutazik, és én megkérdeztem tőle: hova mész? Azt mondta, hogy nagyon messzire – Mikor jössz meg? –kérdeztem. – Akkor te már nagyfiú leszel – válaszolta." A politikus úgy fogalmazott: sajnos sok gyermeknek kellett nagyfiúvá válnia, míg a történelem igazságot szolgáltatott, és a megtorlás áldozatai jeltelen sírokból méltó nyughelyre kerülhettek.

Győri ´56-os ünnepség: ˝Kiálltak a nemzet mellett˝ . Fotók: Bertleff András


Fekete Dávid szónoklatában hangsúlyozta: október 23. hatalmas felkiáltójel a történelemkönyvekben, amely egész Európát, sőt az egész emberiséget arra figyelmezteti, hogy a zsarnokság ellentétes minden olyan értékkel, amelyet mi, emberek magunkénak érzünk. „Ma az a feladatunk, hogy emlékezzünk ötvenhatra, emlékezzünk a forradalmárokra, a pesti srácokra, a mosonmagyaróvári és a győri srácokra – folytatta. – Emlékezzünk Földes Gáborra, Szigethy Attilára, Tihanyi Árpádra, Török Istvánra, a börtön előtt történt lövöldözés áldozataira: Máté Máriára, Halász Ödönre, Szabó Bélára, és mindenkire, aki 1956 októberében bátran kiállt az igazság és a szabadság mellett, akik bátran kiálltak a magyar nemzet mellett."

Galéria!


Az alpolgármester úgy vélte, hogy sajnos napjainkban is sokan igyekeznek kívülről megmondani, mit gondoljunk, hogyan cselekedjünk. „De éppen azok tisztelete, akik életüket áldozták azért, hogy a sorsunk a saját kezünkben legyen, nem engedi, hogy a kívülről jövő érdekeket előbbre helyezzük a nemzet érdekénél" – fűzte hozzá.


A győri ünnepség a Győri Nemzeti Színház művészeinek műsorával és koszorúzással ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!