Győr és környéke

2019.05.30. 18:04

Emelkedik a víz - Vérszívókat hozhat az újabb ár az Észak-Dunántúlon

Alig vonult le az előző árhullám, ismét emelkedik folyóink szintje. A Dunán már készültséget rendeltek el, de a Rába és a Mosoni-Duna is egyes részeken ˝kilöttyent medréből˝.

Cséfalvay Attila

Múlt szombaton Nagybajcsnál 519 centiméterrel tetőzött a Duna, az újabb érkező árhullám miatt mától ismét elsőfokút jelentettek be. A folyó pénteken tetőzik.

 

 Magasabbra kapaszkodva – Schwimmer Gábor a Rába szintjét figyeli. Pénteken már víz alatt lesz a sétány. Fotó: Cséfalvay Attila 


  A regionális vízügyi igazgatóság szerdai előrejelzései szerint a mostani ár „nem fogja elérni a másodfokú készültségi szintet: a nagybajcsi mércén 510–530 centiméter várható". A Rába vízállása Győrnél szerda reggel 337 centiméter volt, vízjárása a lassan áradó Dunáéval összhangban alakul: a folyó várhatóan 400–420 centiméternél tetőzik. 


 A tartósan magas vízszint, az esők, a tocsogók és a napközben sokszor 20 fok fölé felmelegedő hőmérséklet kedvez a szúnyoglárvák kifejlődésének. Kis híján lapunk munkatársait is megették a szúnyogok kedden az ásványrárói ártérben kecsegetelepítésre indulva, amikor egy gyors ajtónyitáskor több tucat repült az autóba. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a tenyészőhelyek száma hétről hétre emelkedik: „Szigetköz elárasztása, a tavak és folyók magasabb vízszintje, valamint a milliószámra keletkező pocsolyák mind hozzájárulnak a szúnyogok számának növekedéséhez. Az elmúlt napok szeles, esős időjárása miatt a múlt héten elmaradt a Szigetközben a kifejlett szúnyogok földi permetezése." 

A megyei folyók medrei megteltek, hetek óta tartósan magas a vízszint. Ez kedvez a szúnyoglárvák fejlődésének. Fotó: Cséfalvay Attila

A megyei folyók medrei megteltek, hetek óta tartósan magas a vízszint. Ez kedvez a szúnyoglárvák fejlődésének. Fotó: Cséfalvay Attila

Az elmaradt kezeléseket pótolva ezen a héten már itt is légi és földi permetezéseket terveznek a vérszívók ellen. A katasztrófavédelem a Győri kistérségben 6000 hektáron légi kémiai, ma 5400 hektáron földi kémiai gyérítést végez, vasárnap 250 hektáron földi biológiai beavatkozást terveznek. A Mosonmagyaróvári kistérségben 6600 hektáron földi kémiai irtást végeznek. A tervek szerint ma 4300 hektáron, holnap 2000 hektáron légi kémiai gyérítésre kerül sor (vasárnap pedig itt is 250 hektáron földi biológiai irtást végeznek). 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!