Győr és környéke

2018.12.14. 16:54

EKF 2023 - Veszprém nyerte a pályázatot, Borkai Zsolt büszke a győriek összefogására - fotók

A nemzetközi zsűri döntése értelmében Veszprém nyerte a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatot - hangzott el a budapesti Művészetek Palotájában tartott sajtótájékoztatón pénteken délután.

kisalfold.hu

A nemzetközi zsűri döntése értelmében Veszprém nyerte a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatot – jelentette be Aiva Rozenberga, a testület elnöke a Művészetek Palotájában pénteken. Győr és Debrecen veszített. A bejelentést hallva a veszprémi delegáció olyan üdvrivalgásban tört ki, amilyet az olimpiai rendezés nyertesének kihirdetésekor hallani, Borkai Zsolt győri polgármester pedig azonnal gratulált veszprémi kollégájának, Porga Gyulának. Veszprém a magyarul „túllépés" értelemben használt angol Beyond szlogennel indult, amely arra is utal, hogy a város határain túlnyúlva bevonja a balatoni és a bakonyi régió településeit 2023-ban.


Aiva Rozenberga a győztes megnevezése előtt arról beszélt, hogy azt szerették volna, ha három nyertest hirdethetnek. „Mindegyik pályázónál nagyon sok energiát, személyes történetet, az első fordulóhoz képest sok előremutató ötletet láttunk. Mindannyian jó munkát végeztek, amiért köszönetet mondunk" – indokolta véleményét.

A Kisalföld a döntés bejelentése utáni percekben megszólaltatta Borkai Zsolt győri polgármestert.


„Az ember ilyenkor természetesen mindig szomorú, de ha visszatekintek az elmúlt másfél-két évre, úgy látom, óriási eredményt értünk el. A győriek megkérdezésével, a szakemberek bevonásával, kemény munkával olyan pályázatot adtunk be, ami megmutatta, milyen üzenetet szeretnénk Európának közvetíteni. A munkát folytatni fogjuk. Biztos vagyok abban, hogy ezeket az értékeket így is meg tudjuk mutatni – fejtette ki.


– Ilyen egy verseny, van győztes és vannak vesztesek. Jómagam sportolóként mindkét oldalon voltam már. Erre szoktákmondani, hogy sírni csak a győztesnek szabad. Sok sikert kívánok a veszprémieknek, biztos vagyok benne, hogy meg tudják oldani a feladatot." A polgármester utalt rá, hogy pályázatuk sok elemét attól függetlenül megvalósítják, hogy nem Győr lesz Európa Kulturális Fővárosa. Így többek között új hangverseny- és konferenciaterem épül.


Az eseményen megszólalt Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője is, aki kiemelte: 2023 különleges év lesz, mert a hagyományokkal ellentétben nem két, hanem egy település viselheti az Európa kulturális fővárosa címet. Ennek oka, hogy Magyarország az Egyesült Királysággal lett volna párban, a britek azonban addigra kilépnek az EU-ból.


Zupkó Gábor emlékeztetett: az Emberi Erőforrások Minisztériuma által tavaly kiírt pályázaton Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém indult. Közülük februárban választotta ki szakértő bizottság a három döntőst: Debrecent, Győrt és Veszprémet. A zsűri mindegyik települést felkereste és a nyertes kiválasztásánál figyelembe vette többek között az indulók kulturális stratégiáját, a novemberben beadott, második körös pályázatok kulturális tartalmát, azok európai dimenzióját, a városok pénzügyi és szervezeti kapacitását, valamint a tervezett társadalmi hatásokat is. Zupkó Gábor kiemelte: a zsűri ajánlást tesz, amelynek figyelembevételével a magyar kormány hozza meg a hivatalos döntést.


De nem kétséges, hogy abban is Veszprém neve szerepel majd.


 

Fotók

 

Korábban írtuk: 

15.54 - A nemzetközi zsűri döntése értelmében Veszprém nyerte a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatot - hangzott el a budapesti Művészetek Palotájában tartott sajtótájékoztatón pénteken délután.


A nyertest kétkörös pályázat során választották ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly februárban jelentette meg a felhívást, amelyre a 2017. decemberi határidőig heten jelentkeztek: Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém. A beadott pályamunkákat független nemzetközi zsűri értékelte februárban: két tagot a szaktárca, tízet pedig az Európai Parlament, az Európai Tanács és a Régiók Bizottsága jelölt (utóbbiak közül végül csak kilencen vettek részt a munkában).


A grémium az első fordulóban arról döntött, mely pályázók kerülnek a szűkített listára, azaz jutnak tovább a végső, második fordulóba. Debrecen, Győr és Veszprém találtatott a legjobbnak, így e három megyeszékhely egészíthette ki írásos pályázatát a november 9-i határidőig. Az elmúlt napokban a zsűri több tagja az Európai Bizottság és a minisztérium képviselőinek kíséretében egy-egy napos látogatást tett a talpon maradt kandidálóknál. A három város saját pályázatáról csütörtökön mutatott be prezentációt Budapesten. A zsűri mindezek figyelembe vételével hozta meg döntését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!