Győr és környéke

2019.09.03. 15:42

Becsengetés előtt felszámolták az életveszélyt a győri Rába-parton

Szalaggal zárták el az evangélikus iskola mögötti folyóparti részt a veszélyessé vált korhadt, száradt, vihartört fák miatt. A balesetek megelőzésére a vízügy most kivágatta ezeket, és tulipánfákat ültet helyettük.

„Múlt hét kedden a reggeli órákban a Rába kettős híd lábánál fakivágások zajlottak. Felháborítónak tartom, hogy a mai világban, amikor nagyon sokan arra törekszenek, hogy élettereinket zöldebbé tegyék, Győrben még mindig ilyen mértékű pusztításokat végeznek. Nem tudom a pontos okát a fakitermelésnek, de úgy gondolom, hogy semmilyen infrastrukturális kialakítás sem jogosítja fel a városvezetést arra, hogy az amúgy is kizsákmányolt természetet még jobban tönkretegye azzal, hogy sokéves fákat pusztítanak el" – kaptuk a levelet olvasónktól, aki fotót is mellékelt hozzá.

Fotó: Olvasó-tudósító

Fotó: Olvasó-tudósító

A Kisalföld utánajárt, s kiderült, hogy nem a város, hanem a vízügyi igazgatóság vágott ki ott fákat. Reagálásukból az is egyértelmű: jó okuk volt rá.


Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Rába győri belterületi hullámtéri szakaszán zajló fakitermeléssel kapcsolatban közölte: az állam tulajdonában és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében álló, a Rába mellékágának bal parti hullámtéri sávján, az evangélikus iskola mögötti szakaszon hét veszélyessé vált korhadt, száradó koronájú, vihartört fa kármegelőzési célú, balesetvédelmi kitermelése vált szükségessé.

 

„Az érintett terület sűrűn látogatott része a városi belterületnek, a Győrkőcfesztivál egyik lehetséges helyszíneként is szóba került a nyár folyamán. Sajnos az itt található fák leromlott egészségi állapota és az ebből adódó balesetveszély miatt a területet hosszabb időre le kellett zárni a látogatók elől. A közelben oktatási intézmény működik, amelyben megkezdődik a tanítás, vagyis szeptembertől megélénkül az élet a zöldterületen is. Ezért vágjuk ki a fákat."

 

Az igazgatóság a kármegelőzési célú, balesetvédelmi beavatkozást a győri jegyzőnek előzetesen június 24-én bejelentette.

 

Hozzátették: az elmúlt években uniós támogatással sikeresen megvalósult „Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja" KEOP projekthez kapcsolódóan a győri belterületi vízpartok menti „elöregedett, leromlott állapotú fák pótlásának érdekében igazgatóságunk megbízásából a Győr-Szol zrt. háromszáz iskolázott parkfát ültetett." „Igazgatóságunk a mostani fakitermelés helyszínén a kivágott fákat, a korábban végzett ültetéshez igazodóan, annak folytatásaként nyolc tulipánfával pótolja majd vegetációs időszakon kívül."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!