Győr és környéke

2018.08.04. 18:04

Munkaerőhiánnyal küzd a pedikűrös-szakma Győrben?

Egy vállalkozó arról mesél, hogy vendégei már többször jelezték a hiányt, aminek oka a külföldi munkavállalás is lehet.

kisalfold.hu

Néhány nappal ezelőtt közzétettek egy bejegyzést egy zárt Facebook-csoportban, amiben egy olyan pedikűröst kerestek, aki már jövő hétre tud időpontot adni. Reakciók: néhány nevetős hangulatjel, és egy gúnyos komment.


Már a bejegyzés elolvasása előtt sejteni lehetett, hogy munkaerőhiánnyal küzd a szakma, ezért meg is kérdeztünk egy hölgyet, aki nem olyan rég kezdett ezen a pályán tevékenykedni – kéz- és lábápolással, valamint gyógypedikűrrel foglalkozik.

 

Fotó: Pixabay

 

A vendégeim már jelezték, hogy kevés a pedikűrös Győrben. Szerintem nagy az igény nemcsak az esztétikai, hanem a gyógypedikűrre is.

A szakmabeli vállalkozó arról is beszélt, hogy a pedikűrös tanfolyamot korábban együtt lehetett elvégezni a műkörmös képzéssel, sőt annak is meg kellett tanulnia a lábápolást, aki ezzel később nem is akart foglalkozni.

 

Most viszont annyira kevés a jelentkező, hogy én például 8 hónapot vártam, hogy egyáltalán elinduljon a képzés egy minimális létszámmal... Sokak számára nem vonzó ez a szakma, tőlem is kérdezték már, hogy biztos akarom-e csinálni, nem visszataszító ez számomra?

A győri pedikűröst arról is megkérdeztük, hogy mire figyeljen az, aki végül ebben szeretne elhelyezkedni.

 

Mindig arra kell gondolni, hogy bármilyen lábbal találkozunk is, a lehető legjobban tehermentesítsük, és a vendég fájdalmát enyhítsük, mert ezzel nagyon sokat segítünk a mindennapjaiban.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál is érdeklődtünk, ők hogyan érzékelik a munkaerőhiányt ezen a területen.

 

Nincs ismeretünk arról, hogy konkrét jelzés érkezett volna a kamarához a pedikűrös hiányról, de amennyiben ez fennáll, sajnos a külföldi munkavállalás lehet az oka

– mondja Nagy Ildikó koordinációs vezető, szolgáltatási tagozati titkár.


A kamara munkatársai szerint fontos a hazai munkavégzés és vállalkozásindítás népszerűsítése. Ezt – az iskolarendszerű képzésben – pályaorientációval tudják segíteni. Vállalkozásindítás esetén pedig tanácsadással, tájékoztatással támogatják a lábápoló szakmában induló új vállalkozásokat.

 

Fotó: Pixabay


Megtudtuk, hogy a képzés 2013 előtt valóban kéz- és lábápoló, műkörömépítő néven futott, de a szakmai érdekképviselet javaslatára kettévették – kézápoló és műkörömépítő, valamint lábápoló szakmára.

Mivel a kamarának kizárólag az iskolarendszerű szakképzésre van rálátása, további kérdésekkel a szakmai érdekképviseletekhez lehet fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!