Győr és környéke

2018.01.23. 10:54

Postarablás Győrben - Kérdések a hajszáról: a dugókon kívül mit ért el ezzel a rendőrség?

- Gondoltam, még beelőzöm a postarablót - félig humorosan így kommentálta csekkfeladási kísérletét Barabás Lajos. De ő is hoppon maradt, mint mindenki, aki azt hitte, a pénteki bűncselekmény után hétfőn már nyitva lesz a hivatal. ˝Kedden próbálják meg˝ - kaptuk a jótanácsot. De nemcsak mi ütköztünk zárt ajtókba, így járt a hivataltól alig ötven méterre lakó Csimma László is, aki természetesen hallott a rablásról.

Sudár Ágnes

Még szép, hogy hallott erről Csimma László, hisz erről beszél most a környék. Kisbácsán,  Győr családi házas övezetében  ilyen eset eddig elképzelhetetlen volt. Azt is tegyük hozzá, hogy ezt a postát sem ismerik (ismerték eddig) nagyon a városban, a helyiek szerint ez lehetett az egyik ok, amiért a rablás célpontja lett. 


Teóriák sok mindenre


 Teóriák arra is vannak, hogy miért éppen 11 óra 20 perckor követte el az eddig ismeretlen férfi a rablást. Akár logikusnak is mondhatjuk, amit Csimma László is mondott: „Aki akarta, addigra már feladta a csekkeket; a szomszédos iskolában a gyerekek még tanulnak, illetve  ebédhez készülődnek ilyenkor, nincsenek kint az udvaron. S a postáskisasszony is tart ebédszünetet, ezért aki aznapra postát tervezett be, az már biztosan csak egy óra után érkezett volna, fél tizenkettő körül már nem reszkírozott volna, hogy odaér vagy sem." 

Csimma László is jött, látott, majd hazament a csekkjeivel. Kedden talán több szerencséje lesz. Fotó: H. B. E.

Csimma László is jött, látott, majd hazament a csekkjeivel. Kedden talán több szerencséje lesz. Fotó: H. B. E.


  A vélemények megoszlanak arról, hogy az elkövető mennyire ismerhette a környéket és magát a postát. Az, hogy a postától nagyjából kétszáz méterre egy olyan körforgalom található, ahonnan három különböző irányba is el lehet menekülni, arra utal, hogy mindez nem volt ismeretlen az elkövető számára. 


Egy postáskisasszony


Ha az illető tudta, hogy  a hivatalban nincs kamera (mi úgy tudjuk, nincs, de ezen információnkat nem kívánta kommentálni a rendőrség), akkor biztosak lehetünk abban is:  a postarabló járt korábban a kicsiny épületben. Ha nem tudta, szerencséje volt. S mivel egy  munkatárs dolgozik az épületben (váltásban), így nagyobb ellenállásra sem kellett számítania az elkövetőnek. Tegnap volt ugyan egy biztonsági őr az épületben, de ő azért, hogy az üres  hivatalra vigyázzon.    


  Az is biztos, hogy a rendőrség továbbra is keresi azt a  30–40 év közötti, 175–180 centiméter magas, átlagos testalkatú férfit,  aki a bűncselekmény elkövetésekor fekete, felirat nélküli kapucnis pulóvert, sötétkék nadrágot, sportcipőt és sötét  szövetkesztyűt viselt. Tegnap rákérdeztünk arra, hogy a hétvégén kiadott fantomképre érkeztek-e  lakossági bejelentések, illetve igaz lehet-e az az információ, miszerint mintegy 800 ezer forintot vitt el a rabló; de a rendőrség a „nyomozással kapcsolatban –  annak érdekeire hivatkozva – bővebb tájékoztatást" nem adott. 


 A rablás után elrendelt rendőrségi razzia pénteken délután viszont akkora dugót okozott Győrben is, hogy még a hétvégén is témát szolgáltatott a baráti, rokoni találkozókon. Volt, akinek a dugóban – a várakozás miatt – a benzin is kifogyott az autójából. Számos olvasónk kommentekben is felvetette azt, amit mi  a rendőrségnek. 

 Barabás Lajos is csak a helyszínen értesült arról, hogy a rablás

Barabás Lajos is csak a helyszínen értesült arról, hogy a rablás

Mint kés a vajban


Az  útlezárások valóban számos utat érintettek, de sokat egyáltalán nem; Marcalváros felé és a rabláshoz közeli  Révfaluban például simán lehetett közlekedni, s az autópályára is fel lehetett jutni viszonylag simán. Mi alapján döntöttek az ellenőrzések helyszíneiről, illetve ha teljes zárást nem tudtak végezni Győr körül, akkor ez mennyivel volt több, mint  látszatintézkedés?  


Felvetődött az is, hogy legalább két óra eltelt a rablás után, mire az ellenőrzések jelentős számban elkezdődtek az utakon, ennyi idő alatt már rég el tudott szökni a rabló, akiről ráadásul csak nagyon általános leírás volt. Mit, kit néztek a rendőrök a megállított kocsikban?  


Egymondatos választ kapunk csupán: „A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a győr-bácsai postafiók sérelmére elkövetett bűncselekmény kapcsán az elsődleges intézkedéseket a rendőrség szakmai protokollja alapján hajtotta végre." 


Ennyi. Illetve még egy ígéret, hogy pénteken újabb információkkal szolgál a nyomozó hatóság. Addigra a posta is kinyit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!