Győr és környéke

2016.10.09. 10:00

Már több pénzt kaptak az egészségügyben dolgozók, de nem mindenki örül

Megkapták az első emelt fizetésüket az egészségügyben dolgozók. A szakorvosok, gyógyszerészek alapbére szeptember 1-jével bruttó 107 ezer forinttal emelkedett, a szakdolgozóké átlagosan 26,5 százalékkal. Mennyit ér ez?

„Egy csekk" – fordítják le a mindennapok nyelvére azt az összeget, amelyet fizetésemelésként kaptak meg a nővérek. A béremelés Magyarországon több mint 97 ezer munkavállalót érint. A szakorvosok, gyógyszerészek alapbére szeptember 1-jével 107 ezer forinttal emelkedett, majd jövő év november 1-jével további 100 ezer forinttal fog nőni. A szakdolgozók alapbére átlagosan  26,5 százalékkal,  jövőre 12 százalékkal, 2018–2019-ben pedig további 8–8 százalékkal emelkedik.  


A béremelés az észak-dunántúli régió legnagyobb kórházában, a győri Petzben 1931 embert érint. Ebből 359 orvos, 1540 egészségügyi szakdolgozó, 23 felsőfokú végzettségű munkatárs (pszichológus, biológus, vegyész), 9 pedig gyógyszerész.

 

Orvosokat, szakápolókat érint elsősorban a mostani béremelés, s az októberi fizetéssel láthatták meg, mennyi az annyi.  Fotó: H. Baranyai Edina

Orvosokat, szakápolókat érint elsősorban a mostani béremelés, s az októberi fizetéssel láthatták meg, mennyi az annyi. Fotó: H. Baranyai Edina

Dr. Tamás László János főigazgató szerint „a jelenlegi béremelésnek jelentős, komoly megtartóereje lehet, különösen, ha a teljes folyamatot vesszük figyelembe". Tudni kell azt is, hogy az emelés a mozgóbért is érinti, vagyis az egészségügyre jellemző túlmunka (túlóra, ügyelet) további pluszt jelent a fizetési csekken. A főigazgató szavai a számok nyelvén ezt jelentik: az orvosoknál, szakdolgozóknál átlagosan havi plusz 50 ezer forint. „Tehát a »csekk« nagyságrendje 40–110 ezer forint között mozog."


 A intézményvezető a béremelésről szóló döntés bejelentésekor (nyár elején) ugyanakkor már felhívta a figyelmet arra a 309 dolgozóra, akik ugyanúgy a kórház munkatársai, de kimaradnak a fizetésemelésből. Egyharmaduk (101 ember) takarító, a többiek a gazdasági, műszaki, humán részlegeken dolgoznak. Sajnos bejött a jóslata: közülük többen már beadták a felmondásukat, igazságtalannak tartják a diszkriminációt.


Lássuk azért, mit jelent (bruttóban) a fizetésemelés azoknak, akik kaptak. Egy egyetemről frissen kikerült orvosnak – aki most kezdi szakorvosi képzését és még hiányszakmát is választott – az alapbére a hiányszakmás ösztöndíjjal együtt 355.320 forint lehet. Egy frissen végzett szakorvos pedig 354.820 forintos alapbérrel számolhat. Az a szakdolgozó, aki most kezd el dolgozni és a legalacsonyabb képzettségi szinten van, 117.660 forintos alapbérre számíthat, de például egy 16 éve a pályán lévő aneszteziológiai asszisztens alapbére 182.548 forintról indul. 

 

A nővérek béremelése átlagosan 26 és fél százalék -  van, aki többet, van, aki kevesebbet kap. Képünkön ketten az érintettek közül: Bényi Debóra és Németh Attiláné. Fotó: H. Baranyai Edina

A nővérek béremelése átlagosan 26 és fél százalék – van, aki többet, van, aki kevesebbet kap. Képünkön ketten az érintettek közül: Bényi Debóra és Németh Attiláné. Fotó: H. Baranyai Edina

 A győri kórházban is differenciáltan emeltek, vagyis a 26,5 százalék az átlagot jelenti. Van, aki bruttó 50–60 ezer forinttal többet kapott az első emelt fizetéskor, de olyan fiatal segédápolóval is beszéltünk, aki elmondása szerint nettó négyezer-ötszázzal vihet haza többet. Az nem elég a csekkre. A többség állítja, a béremelés már nagyon kellett, s lesznek olyanok, akiknek ez az összeg elég a fellélegzéshez. Aki azonban elszánt, hogy 2000–3000 euróért kimegy Ausztriába időseket ápolni, azt nem tartja otthon a havi nettó 20–30–40 ezer forintnyi többletbér.

Pedagógusoknak néhány ezer forint 

Az oktatásban 2013-ban indult el a béremelés. A pedagógusok nem egyszerre kapnak nagyobb emelést, hanem öt éven át, 2017-ig évről évre, apránként tudhatnak magukénak több fizetést. Most szeptembertől 3,4 százalékkal nőtt a keresetük, ez 3–15 ezer forint közötti összeget jelent a dolgozóknak. Pedagógus I. minősítéssel, felsőfokú végzettséggel bruttó 171 ezer forintról 177 ezerre nőtt a kezdő pedagógusok bére erre a tanévre, a tíz éve dolgozóké pedig 282 ezerről 292 ezerre. Pedagógus II. kategóriában felsőfokú végzettségű, tíz éve pályán lévő dolgozó bruttó 257 ezer forint helyett 265 ezret kap. 

Ezek is érdekelhetik