Győr és környéke

2016.09.07. 02:17

Mutatjuk a lopott járművek márkák szerinti toplistáját!

A tíz legtöbbet lopott márkák között szerepel a BMW és az Audi. A tolvajok azonban nem a két német autógyár új csúcsmodelljeire utaznak, hanem a külföldről használtan behozott, régi modellekre. Gondolta volna: Simsonból többet lopnak el, mint Hondából vagy Peugeotból!

Szeghalmi Balázs


Ha igazat mondanak a számok


Az elmúlt évek statisztikáit nézve rekordkevés gépjárművet loptak hazánkban 2015-ben. Tavaly országosan 3175 gépjárművet kötöttek el a tolvajok, ami az elmúlt évtizedben a legalacsonyabb szám. 2007-ben ez az adat még kiugróan magas, 7584 lopott gépjárművet mutatott.

Többévnyi tartós csökkenés után, 2012-ben újra egyre többször jártak sikerrel a tolvajok. Négy éve 6920 gépjárművet "fújtak meg", azóta évről évre kevesebb a lopás. Jelen pillanatban ott tartunk az ORFK hivatalos adatai szerint, hogy 2016 első fél évében mindössze 835 személyautó körözését rendelte el a rendőrség. Ha számok igazat mondanak, ennyire kevés kocsit a rendszerváltás óta nem loptak Magyarországon. Az biztos, hogy a megkárosított tulajdonosoknak érdekében áll feljelentést tenni, hisz rendőrségi határozat nélkül a saját költségére kell kivonatnia a gépjárművet a forgalomból.

A népautókra csapnak le a tolvajok

Az ORFK friss összesítésében nem csak a személyautók, a motorkerékpárok, a teherautók és a buszok is szerepelnek. A lopott járművek idei első fél éves toplistáját a népautók vezetik. Fordból loptak el a legtöbbet, majd Volkswagenből és Suzukiból. A kétes dicsőségű dobogóról az Opel nem sokkal csúszott le. Ha a 2015-ös adatokkal vetjük össze a legfrissebb listát, akkor a tendencia a következő: Fordokra egyre többet utaznak a tolvajok, míg Volkswagenekre, Suzukikra egyre kevesebbet. VW-ből tavaly összesen 383-at loptak el, míg idén az első hat hónapban "csak" 102-öt.


Hírgrafika: Orbán Norbert. Forrás: ORFK, Vezess.hu

Hírgrafika: Orbán Norbert. Forrás: ORFK, Vezess.hu

BMW és Audi a top 10-ben

A legérdekesebb része a toplistának, hogy a hetedik és nyolcadik helyen egymást követi két német márka, a BMW és az Audi. Előbbiből az első hat hónapban 54 loptak, míg négykarikás járműből 44-et. Az előző mondatban szándékosan nem prémiummárkát írtunk, egy név nélkül nyilatkozó győri autószerelő kérdésünkre árnyalta a képet.

"Az Audi és a BMW új csúcsmodelljeivel viszonylag ritkán próbálkoznak a tolvajok. Sokkal inkább jellemző, hogy a külföldről használtan behozott, öregecske 3-as BMW-ekkel, vagy 10-15 éves Audi A3-asokkal, A4-esekkal tesznek próbát a tolvajok" - mondta. Ha már a legismertebb német autógyártóknál időzünk, rögzítsük: a Mercedesnek "hűlt helyét találtuk" a 20-as listán. Az utolsó helyezett, Nissanból 13-at kötöttek el június végéig, vagyis Mercedesből ennél is kevesebb loptak.

Már rég nem gyártják, de még mindig lopják a Simsont

Szintén kimondottan meglepő, hogy az összesített 20-as lista tizedik helyén áll a Simson áll. Valószínűleg senki nem gondolná, hogy többet lopnak (38) az évtizedek óta nem gyártott NDK-s kismotorból, mint Peugeot-ból (32) vagy Fiatból (22). A tanulság: legyenek résen a Simson tulajdonosok!

Megyei adatok nélkül

Lapunk a Győr-Moson-Sopron és a Komárom-Esztergom megyei rendőrségtől szeretett volna külön-külön megyékre bontott adatokat kérni a lopott gépjárművekről, a nyomozások eredményességi mutatóiról. "Komárom-Esztergom megyében nem állnak rendelkezésre összesített statisztikák" - írta érdeklődésünkre Gányai Balázs rendőrzászlós, a sajtóosztály referense.

Győr-Moson-Sopron megyében több ígéretet kaptunk az adatokra, de augusztus közepén feltett kérdéseinkre egyelőre nem érkezett konkrét válasz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!