Győr és környéke

2016.09.08. 02:46

10 km kábelcsere kellett 350 m útfelújításhoz Győrben - videó, fotók

Az idei év legjelentősebb győri útfelújítása február 25-én kezdődött. A Szövetség utcai forgalmas vonal teljes felújítása - a Leibstück utcával együtt - 400 millió forintba kerül Révfaluban. A rekonstrukció befejezését a szeptemberi iskolakezdésre tervezték. Most már biztos: ez az időpont legalább egy hónappal ki fog tolódni.

Szeghalmi Balázs


"A Szövetség utca felújításának utolsó ötödénél tartunk. A munka nagyon összetett, rengeteg közműcserét hajtottak végre a szolgáltatók és mi is, de a véghajrá még hátra van. A Pannon-Víz cserélte az ívó- és szennyvízvezetéket, a gázszolgáltató új gázvezetéket helyezett a földbe. Az elektromos hálózatot, az internet és televíziós kábeleket szintén a föld alá süllyesztettük. Ezek a munkák jelenleg is zajlanak" - kezdte Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke.

 

Videó: Cseh Róbert


Nem sérült meg a rendőrség távközlési rendszere

A feladat nehézségéről tanúskodik az utolsó két, még álló régi lámpaoszlop a Szövetség utcában: összesen kilenc közművezeték ér össze az egyik betonoszlop csúcsán. "Ezeket a vezetéket kell elrejteni a nem túl széles járda alá. Úgy, hogy közben a házakba futó közművek ne sérüljenek meg. Az utcában állomásozik a rendőrség egyik egysége, itt van a bevándorlási hivatal és a terrorelhárítók győri központja. Utóbbi épületekre különösen figyeltünk. Ha ezeknek a hivataloknak a távközlési rendszere sérült volna, komoly problémák adódhattak volna" - folytatta Máthé-Tóth Péter.

A Mosoni-Duna alatt érkezik az internet a Szövetség utcába

A Győri Útkezelő Szervezet munkatársa hozzátette: "a körülbelül 350 méter hosszú útfelújítás során több mint 10 km-nyi új kábelt fektettek le". Az internetes optikai szálakat a Mosoni-Duna alatt vezették át és a Tarcsay Vilmos utcában csatlakoztatták a hálózathoz. Az internetes elérhetőséget biztosító kábel 2,5 km hosszan halad Révfaluból a Belvárosba.

 

Fotók: Cseh Róbert


Példás hozzáállás a lakók részéről

"Köszönetet szeretnénk mondani mind a Szövetség utca környékén élők, mind az itt dolgozóknak az utóbbi hónapokban tanúsított türelemért, példás hozzáállásért. A Szövetség utca közepéről nyíló Víztorony utca lakóinak külön meg kellett oldani a hazajutást az útfelújítás idején. Zsákutcáról beszélünk, melynek hátsó szakaszán kerítésbontással sikerült nyílást találni. A kerítést tulajdonló lakóközösség beleegyezett a bontásba, az ideiglenes kapu kialakításába. A kerítést természetesen helyreálltjuk a munkák befejeztével" - közölte Máthé-Tóth Péter.

Októberben végeznek

Ez mikor lesz? - kérdeztük. "A tervek szerint októberben végzünk. Ennél konkrétabb időpontot egyelőre nem tudok mondani" - hangzott a válasz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!