Győr és környéke

2015.12.11. 16:00

Quaestor-ügy - Kamataival kapta vissza Győr az egymilliárdnyi államkötvényét

Mintegy egymilliárd forintnyi államkötvény és kamatai kerültek vissza a győri önkormányzathoz, az a befektetés, amit év elején az azóta csődöt jelentett Quaestoron keresztül vásárolt. Erről a városvezetés év végi sajtófogadásán volt szó.

 

– Jól indult az év és jól is végződött. Közben néhány árnyék vetült sikereinkre, de szépíteni tudtunk – mondta el pénteken [namelink name="Borkai Zsolt"], Győr polgármestere azon a fogadáson, amin a sajtómunkások éves tevékenységét köszönte meg.


A város több idei eredményét felsorolta és bejelentette: visszakerültek azok az államkötvények az önkormányzathoz, amelyeket a Quaestoron keresztül vásárolt meg. Megkapták a kamatokat is: több mint negyvenmillió forint a város számlájára került.


Az előzményekből azt érdemes feleleveníteni, hogy március elején tört ki a Quaestor-botrány. Nem sokkal korábban, január 13-án a győri önkormányzat szerződést kötött a céggel arról, hogy január 16-án 999.987.373 forint értékben vásároljon számára államkötvényt. Egy másik megállapodás arról szólt, hogy a pénzügyi cég ezeket az állampapírokat március 16-án egymilliárd négymillió forintért visszavásárolja a városházától, csakhogy időközben a társaság csődöt jelentett, s csalás miatt nyomozás is indult fiktív kötvénykibocsátás miatt. Borkai Zsolt (Fidesz–KDNP) már tavasszal arról beszélt, igazolásuk van arról, hogy a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt.-nél a Győr nevére szóló alszámlán az államkötvények rendelkezésre állnak, így vagyonvesztés nem történt. „Ráadásul állampapírokról van szó, ami nem szalvéta, amiből repülőt lehet hajtogatni. Ezt a pénzt az önkormányzat vissza fogja kapni" – fogalmazott akkor a politikus, s most ez megvalósult.


A polgármester hozzátette, méltatlannak tartotta Győrhöz azt a politikai acsarkodást, amellyel az ellenzék próbált magának előnyt kovácsolni a Quaestor körül kialakult helyzetből, azt pedig egyenesen felháborítónak, hogy egyesek azt is megkérdőjelezték, hogy Győr államilag garantált államkötvényt vásárolt-e. „Úgy gondolom, hogy ez jó tanulópénz az ellenzéknek, hiszen egy város életében vannak olyan ügyek, amikor nem a politikai haszonszerzést, hanem magát a város érdekeit kell képviselni pártpolitikai hovatartozástól függetlenül. Ilyenkor bizony egy lokálpatrióta politikusnak felül kell emelkedni azon, hogy mit várnak el tőle Budapesten, amennyiben tényleg Győr és az itt élők érdekeinek képviseletét tűzte zászlajára" – zárta gondolatait Borkai Zsolt.



 

 


 

Címkék#quaestor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!