Győr és környéke

2014.07.13. 20:33

Podmaniczky-díjat kapott az Arrabona Városvédő Egyesület

Az Arrabona Városvédő Egyesület Podmaniczky-díjat kapott a Duna-bástya megmentése érdekében folytatott küzdelméért - írta közleményében az egyesület.

kisalfold.hu

A jelenleg 247 egyesületet tömörítő Város- és Faluvédők Szövetsége XXXIII. országos találkozóján Podmaniczky-díjjal tüntették ki az Arrabona Városvédő Egyesületet, a győri Duna-bástyáért folytatott nehéz és kitartó küzdelméért, melyet a városvezetés által erőltetett és végül megvalósított mélygarázs építése ellen folytatott.

A Podmaniczky-díjat 1982 óta adományozza a szövetség olyan embereknek és civil egyesületeknek, akik foglalkozásuktól, munkahelyi kötelezettségüktől függetlenül, vagy azt jelentősen túlteljesítve a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek védelmében. Ahogy a szövetség elnöke fogalmazott, új alkotások létrehozásáért számos díjat adományoznak minden évben, azonban a régi megóvásáért, a küzdelemért, a néha kimondottan nehéz ellenállásért alig adnak elismerést. A díjjal járó emlékérem Kő Pál alkotása, az idei példányokat Györfi Sándor szobrászművész készítette el. Előlapján Podmaniczky Frigyes báró fiatalkori képe, mellette a felirat: ,,A Közmunka Tanács elnöke 1873-1905", hátlapján pedig a város- és faluvédő mozgalom jelképes asszonya, Pallas Athéné látható.

A Város- és Faluvédők Szövetségének tagjait nem pártpolitikai orientáció tartja össze, hanem Magyarország öröksége a közös ügy, melyért munkálkodnak. Elkerülhetetlen tehát, hogy valaki olyat mondjon, ami esetleg a fennálló hatalomnak nem tetszik, s ezért ellenzékinek, vagy egyenesen ellenségnek tekintsék - sajnos ilyen is van - olvasható az egyesület közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!