Gazdaság

2016.08.07. 12:08

Kevesebb pénzért is elmennének az orvosok

A manapság mind gyakrabban emlegetett munkaerőhiány az orvoselvándorlással kezdődött. Még alig-alig hiányoztak a pékek, a szakácsok, a CNC-esztergályosok, amikor már mindenki arról beszélt: ki fog gyógyítani minket? Mint kiderült, tudományosan is keresték erre a választ.

Sudár Ágnes

A Magyar Tudományos Akadémia nemrég megjelent kiadványának egyik vaskos fejezete az orvosok elvándorlásával foglalkozik. Már az elején olyat írnak, amire az ember felkapja a fejét: eszerint a magyar orvosok akkor is elmennének külföldre, ha nem keresnének kint több pénzt. De az is igaz, hogy már egy kisebb béremeléssel csökkenteni lehetne az elvándorlást.

 Az orvosok sokkal jobb körülményeket találnak kint, nem véletlen, ha oda vágynak. Felvételünk illusztráció.

Az orvosok sokkal jobb körülményeket találnak kint, nem véletlen, ha oda vágynak. Felvételünk illusztráció.


 Az Index által kiszúrt MTA-tanulmányból az is kiderül, hogy két nagy hullámban vándoroltak el a magyarországi orvosok, akik közül a fiatalabbak inkább a pénzt és a jobb munkakörülményeket, az idősebbek viszont valami mást keresnek külföldön.


Az első hullám 2003 és 2010 közé esik, ekkor az orvosok 7 százaléka ment el külföldre. Ezt követően aztán egy év alatt újabb öt százalék rakódott rá. A megugrást nem a kormányváltás indokolta, hanem az az egyszerű tény, hogy Németország és Ausztria ekkor oldotta föl az új EU-s országokból érkező munkavállalók tilalmát, így az orvosok előtt is megnyílt a „piac". 


Érdekes látni azért, hogy 2003 és 2010 között leginkább az 51–60 évesek indították el a sort, 2010 után váltották őket a 31–40 év közöttiek, illetve a harminc év alattiak. A férfiak voltak az elszántabbak, a 31–40 éveseknél 79 százalékkal nagyobb eséllyel mentek el a doktorok, mint a doktornők. 


Hárs Ágnes és Simon Dávid kutató pedig arra volt kíváncsi a kapcsolódó tanulmányában, mi motiválja az orvosokat, hogy elmenjenek. A zsigeri válasz az, hogy a pénz. Nem teljesen.


 A kutatók 1086, itthon és külföldön egyaránt dolgozó orvost kerestek meg és 17 körülményről kérdezték őket. Az látszik, hogy a bérek mellett az orvosok eszközellátottságát, a munkahely állapotát, a szakmai fejlődés és az előrejutás lehetőségét is sokkal jobbnak ítélik meg külföldön, mint itthon. Ez arra utal, hogy a pénz mellett még sok más körülmény – többek között az egészségügyi rendszer és az orvosi szakma állapota – is arra biztat sok orvost, hogy elmenjen. 


 Hárs és Simon a válaszokból megállapítja: sok orvos már akkor is hajlandó lenne elhagyni az országot, ha nem keresne többet, mint itthon. Ennek ellenére a két kutató nem gondolja, hogy csupán a munkakörülmények javításával haza lehetne csábítani az orvosokat. Ugyanis annyival jobbnak gondolják a külföldi helyzetet a hazainál, hogy azzal nem lehet versenybe szállni. 


A bérek emelésével viszont annak ellenére is lehetne csökkenteni a kivándorlást, hogy az elemzésük alapján nem minden a bér ebben a kérdésben. Mikor ezeket a sorokat írták, még szó sem volt arról a béremelésről, amit idén nyáron jelentettek be. Lehet, egy újabb munkájuk adja meg a választ arra, hogy igazuk volt-e ebben. 

 S hogy tisztán lássuk, mekkora most az orvoshiány a régióban, a legnagyobb kórházunk állásajánlatait néztük meg. Augusztusi jelentkezési határidővel jelenleg öt szakorvost (van, ahol osztályvezető főorvost) keresnek: az urológián, a szülészeten, a sürgősségin, a belgyógyászaton és a 

reumatológián.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!