Gazdaság

2014.06.04. 17:00

Három dolog, amit a diákmunkáról feltétlenül tudnod kell!

Mire érdemes figyelni, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés? Íme, a 3 legfontosabb tudnivaló, hogy felkészülten várhasd a nyári szezont!

kisalfold.hu


1. Használd ki, hogy diák vagy!
Ha nappali tagozaton tanulsz, iskolaszövetkezeten keresztül dolgozhatsz, és jól járnak a cégek, ha téged vesznek fel, mert csupán a 16%-os személyi jövedelemadó terheli a bruttó béredet, más járulékot nem kell megfizetni utánad.

Az országosan több nagyvárosban jelenlévő HR Campus Plus Iskolaszövetkezet vezetőjétől megtudtuk, ma Magyarországon jellemző, hogy ha elmúltál már 18 éves, nagyobb valószínűséggel keresnek a munkaadó cégek. Ha ennél fiatalabb vagy, de már betöltötted a 14. évedet, akkor is vállalhatsz diákmunkát, csak szülői beleegyezésre lesz szükséged. Werle Barbara kiemelte: "Jó tudni, hogy a kötelező szakmai gyakorlatot is el lehet végezni iskolaszövetkezeten keresztül illetve, hogy az idén végzős diákok október 15-ig még diáknak számítanak egy nemrégiben meghozott rendelet alapján"

2. Legyen munkaszerződésed!
Ahogyan a hagyományos munkavállalásnál, úgy jogtiszta diákmunkánál is természetesen elengedhetetlen a munkaszerződés, amiben benne kell, hogy legyen a fizetésedre, a munkaórádra és a beosztásodra vonatkozó információ.


3. Válaszd a neked megfelelőt!
Mindenkit más motivál abban, hogy diákként munkát vállal. Van, aki csak időszakos pénzkereseti lehetőséget keres, de szép számmal akadnak olyanok is, akik hosszú távú lehetőségben gondolkodnak. Egyre inkább jellemző a munkaerőpiacra, hogy már az iskolai tanulmányok végeztével elvárják, hogy a fiatal munkavállaló rendelkezzen szakmai tapasztalattal, így ajánlott már a tanulmányok alatt is munkát vállalnod.

Az iskolaszövetkezetnél úgy látják, hogy idén a könnyű fizikai munkák, mint például csomagolás vagy raktári munkák illetve a vendéglátó ipari szak- és kisegítő munkák ismét nagyon közkedveltek a fiatalok körében, de a strandokon való besegítés, az irodai adminisztrációs munkák és a recepció ellátása is nagyon népszerűek. Sokan jelentkeznek még ezen kívül ügyfélszolgálati munkakörökre és a szakmai gyakorlatos állásokra is.

+1. Tájékozódj!
Fontos, hogy tudd, mik a jogaid és milyen lehetőségeid vannak. A közösségi oldalaknak köszönhetően ma már akár otthonról is könnyedén tájékozódhatsz. Werle Barbara elárulta, hogy az információk 90%-át ők is a legnagyobb közösségi oldal segítségével juttatják el a diákokhoz, ahol mind a legfrissebb lehetőségekről, mind pedig a fontos tudnivalókról könnyedén tájékoztatni tudják a HR Campus Plus követőit.

Már csak egy kérdés maradt megválaszolatlanul: Te mit dolgozol idén nyáron?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!