Felmérés készült

2022.02.20. 11:20

A magyar a 3. legkedveltebb nemzet Lengyelországban

A rokonszenv a képzettség fokával arányos, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében 67 százalékot ért el.

A 3. helyre léptek elő a magyarok Lengyelországban a más nemzetek kedveltségének sorrendjében. A CBOS lengyel állami közvélemény-kutató felmérése szerint a rokonszenv a képzettség fokával arányosan nő, és a fiatalok körében a legnagyobb. A kutatásban 18 nemzet, etnikai csoport iránti viszonyt vizsgáltak január 3. és 13. között, egy 1135 fős mintán. A résztvevők az egyes nemzetek iránti rokonszenvükről vagy ellenszenvükről nyilatkoztak.

A magyarok iránt a megkérdezettek 57 százaléka nyilvánított rokonszenvet. Ennél többen, a válaszadók 58-58 százaléka az olaszokat és az amerikaiakat kedveli.

A magyar egyúttal azon nemzetek közé tartozik, amelyek iránt a legalacsonyabb az ellenszenv. Ez a mutató 9 százalékot tesz ki, annyit, mint tavaly, amikor 1993 óta a legalacsonyabb lett a magyarokat nem kedvelő válaszolók aránya. Ennél alacsonyabb adatokat ebben a tekintetben csak az olaszok és a szlovákok esetében mértek idén.

A CBOS olyan adatokat is közölt, amelyek összesítették a rokonszenvre és az ellenszenvre utaló mutatókat. Ebben az értékelésben a magyarok a 2. helyet foglalják el az olaszok után, megelőzve a kedveltséget illetően a szlovákokat és az amerikaiakat.

A magyarok kedveltsége azonos a nők és a férfiak körében.

Korcsoportok szerinti felbontásban a legmagasabb, 68 százalék a 18 és 24 évesek között a népszerűség. A foglalkozások szerinti felbontásban pedig a diákok és az egyetemisták körében jegyzett 73 százalékos kedveltség jelentősen megelőzi a többi társadalmi csoportot. A következő helyet a vezető munkahelyi pozíciót betöltők foglalták el 69 százalékos mutatóval. A félmilliónál népesebb városok csoportjában a megkérdezettek 69 százaléka nyilatkozott kedvezően a magyarokról, ez a legmagasabb mutató a települések nagysága szerinti felbontásban.

A rokonszenv a képzettség fokával arányos, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében 67 százalékot ért el.

A felmérésben a rokonszenv visszaesését jegyezték a tavaly, valamint az előző években is a legkedveltebb nemzetnek számító csehek esetében. Ők idén az 5. helyen végeztek. A CBOS ezt a jelenséget azokkal az indulatokkal magyarázza, amelyek a Turów lengyelországi lignitbánya körül tavaly kirobbant cseh-lengyel vitát kísérték. A vita a felmérés adatainak összegyűjtése után, idén február elején zárult le a két kormány közötti megállapodással.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!