Bulvár, celeb

2016.01.23. 01:15

Freddie és a ByTheWay is A Dal középdöntőjében

Az est legmagasabb pontszámával a győri Fehérvári Gábor Alfréd és Pioneer című dala középdöntős. A ByTheWay is továbbjutott, szimpátiaszavazással.

Szükösdi Judit

21.46 - A ByTheWay nyerte a szimpátiaszavazást, így ők is továbbjutottak.


21.33. - Az már biztos, hogy a győri Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie) továbbjutott A Dal középdöntőjébe, méghozzá az est legmagasabb pontszámával. Nemcsak a zsűri, de a közönség is a Pioneer című dalát tartotta a legjobbnak. A produkció egyik meglepetése, hogy a vokálban a Fool Moon tagjait hallhatjuk, köztük a kapuvári Mészáros Tamást is.


A ByTheWay, és mosonmagyaróvári kötődésű tagja,  Feng Ya Ou Ferenc szimpátiaszavazással még továbbjuthat a Free to Fly című dallal.


Addig is jön az est sztárvendége: Király Viktor.

Korábban írtuk

 

A kétórás műsor ma este 7 óra 40 perckor startol, a Duna és a Duna World csatornák élőben közvetítik.

Harminc produkció versenyez A Dalban, a műsor három elődöntőből, két középdöntőből és a február 27-i fináléból áll. A győztes képviselheti hazánkat a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon, amit a svédországi Stockholmban rendeznek. A ma esti, első elődöntőben tíz pályamű mérettetik meg, színpadra lép a verseny két megyei előadója is: [namelink name="Fehérvári Gábor Alfréd"], valamint a ByTheWay együttes tagjaként [namelink name="Feng Ya Ou Ferenc"]. Mindkét énekest próbák sora várta a héten, a felkészülés idején kérdeztük őket a céljaikról.

Freddie: a közönség bizalma a lényeg

"Szeretnék egy nagyon jót énekelni. Ha ez sikerül és hitelesen elő tudom adni a dalt, akkor úgy érzem, a Pioneer van elég jó ahhoz, hogy továbbjusson" – kezdte a kisalfold.hu-nak a győri Fehérvári Gábor Alfréd.


"Itt nem én versenyzek, hanem a dal, ami sokkal fontosabb. Az a lényeg, hogy a közönség szimpátiáját elnyerje a produkció, mert ha nekik nem tetszik, akkor nem is szeretnék továbbmenni. Magyarország képviseléséről van szó, aminek csak akkor van értelme, ha a közönség többségének bizalmát megszereztem. Ha a képernyő előtt ülve azt mondják: ez a dal jó, ennek tudnék szurkolni, akkor boldogan megyek tovább körről körre" – fogalmazott az énekes, akit Freddie művésznéven láthatunk a versenyben.


Az előadót hiába faggattuk arról, hogy milyen látványra számíthatunk a produkciója alatt, ragaszkodott ahhoz: legyen meglepetés. A győri énekesért a családja itthonról szurkol ma este. "Most nem lesznek ott a stúdióban, de bizakodóak, remélik, a döntőre jöhetnek majd" - árulta el Alfréd.

Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie). Fotó: MTVA

Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie). Fotó: MTVA

Szabó Zé és Csarnai Borbála közreműködésével készült dalának, a Pioneer című számnak fő üzenete, hogy ne féljünk attól, ha másképpen látjuk a világot, mint a körülöttünk élők. Ahogy Alfréd fogalmazott: "merjünk különbözni, ne álljunk be a sorba, büszkén vállaljuk értékrendünket". 

 

Szombaton színpadra lép: Benji - Kötéltánc, ByTheWay – Free to fly, Egy másik zenekar – Kéne közös kép, Freddie – Fehérvári Gábor Alfréd - Pioneer, Mohamed Fatima – Ott leszek, Mushu – Uncle Tom, Odett - Stardust, Tolvai Reni - Fire, Török Jázmin – Power of love és Veres-Kovács Petra –Singing peace. 

Feng Ya Ou Ferenc: nem félnénk Stockholmtól

 

„Nagyon jó lesz a hangulat a stúdióban a ByTheWay fellépése alatt" – ígéri Feng Ya Ou Ferenc, a csapat mosonmagyaróvári kötődésű énekese. Az együttes – akinek további két tagja Vavra Bence és Szikszai Péter – három vokalistával egészül ki, így összesen hatan lesznek ma a színpadon.


„Nem vagyunk egy nagy táncolós együttes, de nem maradnak el most sem az olyan gegek, amikor egyszerre mozdulunk. A végén nagyon kell koncentrálnunk, hogy ez sikerüljön, mert akkor fog igazán ütni" – árulta el mosolyogva Ya Ou.


A ByTheWay a Free To Fly című dalával indult a versenyben, amit a nagylemezükön is dolgozó Szűcs Norberttel közösen jegyeznek. A szerzemény címe magyar fordításban úgy hangzana: szabadnak lenni ahhoz, hogy szállhasson.  "Saját magunkat mutathatjuk meg a dalon keresztül. A szöveg is arról szól, hogy az embernek muszáj kiszakadnia a nagy tömegből és megpróbálnia alkotni valamit. Mindenki akkor tud érvényesülni, ha rátalál önmagára, megtalálja az útját az életben – magyarázta a kisalfold.hu-nak Feng Ya Ou Ferenc.

Feng Ya Ou Ferenc

Feng Ya Ou Ferenc

"A cél az, hogy minél tovább jussunk versenyben. Külön megtiszteltetés lenne, ha úgy döntetne a közönség, hogy méltón tudjuk képviselni Magyarországot. Biztosan nem rogynánk össze félelmünkben, vennénk egy nagy levegőt, és büszkén, mindent beleadva indulnánk Stockholmban" - mondta Ya Ou.


A ByTheWay fellépését a helyszínen nézi majd Feng Ya Ou Ferenc Mosonmagyaróváron élő családja. „Lehet, hogy most csak édesapám, nagypapám fog eljönni, de ha továbbjutunk, akkor biztosan érkeznek a többiek is."

 

Az ötödik zsűritag a néző


A Dal zsűrijében Zséda, Frenreisz Károly, Pierrot, Both Miklós szerepel. Az ötödik zsűritag idén is a közönség: a nézők A Dal 2016 applikációval ingyen pontozhatnak és szavazhatnak a produkciókra, az adás ideje alatt a verseny honlapján (mediaklikk.hu/adal) is lehet voksolni, emellett megmarad a hagyományos sms-pontozás, illetve szavazás lehetősége. A nézők az egyes produkciók elhangzása alatt 1-től 10 pontozhatják kedvenceiket. Ezeket a pontszámokat összesítik, átlagolják és hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz. Ez alapján öt dal és előadó kerül a középdöntőbe, emellett a közönség további egy számot továbbjuttathat a kedvenc produkció kódjának elküldésével. 


A Dal 2016 verseny házigazdái a már jól összeszokott páros, Tatár Csilla és Harsányi Levente.   

A Dal 2016 Akusztik és különdíjak


A nézők idén is voksolhatnak a dalokhoz készült akusztikus verziókra: kétfordulós online szavazáson dől el, melyik dal nyerje A Dal 2016 Akusztik fődíját. A videók A Dal 2016 hivatalos oldalán lesznek elérhetők, a szavazás az első elődöntő dalainak elhangzása után indul. A győztes díja idén is egy akusztikus koncert a Petőfi Rádió sorozatában.


Lesz két új különdíj: A Dal 2016 Felfedezettje díj, amelyet a zsűri ítél oda, valamint A Dal 2016 Legjobb Dalszövege díja, amelyet a 10 tagú előzsűri, valamint a nézők online szavazatai alapján adnak át. A jelölt pályaművekből bárki készíthet remixet, közülük a legjobbat a Petőfi Rádió szakmai zsűrije választja ki.

Tudta, hogy...


... az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.


...az Eurovíziós Dalfesztivál adásait évről évre több száz millióan nézik. Az idei, sorrendben 61. versenyt májusban azért rendezheti Svédország, mert tavaly a bécsi versenyen Mans Zelmerlöw svéd énekes győzött Heroes című dalával. 


...tavaly Magyarország képviseletében Csemer Boggie, A Dal 2015 győztese a 20. helyen végzett Wars For Nothing című dalával.


...a fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!