Bor-neked

2012.04.02. 13:34

A boroscimkék új feliratai - OEM,OFJ, FN

Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy az új borokon megváltozott a címke-felirat és több újdonság is megtalálható a borok minősítésénél. 2009. augusztus 1. óta már az európai uniós jogharmonizáció és új borreform keretében új minősítési kategóriák vannak érvényben, s a címkék felirata is fokozatosan átalakult. Lényegében 2010 december 31. után történt meg az átállás teljes mértékben. Megszűnt a hagyományos minőségi, táj és asztali bor megjelölés. Helyette a következőket találjuk:

- OEM (oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott bor)
Ennél a kategoriánál a legfontosabb, hogy a bornak a címkén meghatározott földrajzi területről kell teljes egészében származnia. Jelenleg 33 ilyen oltalom alatt álló földrajzi megjelölés létezik: Badacsony, Balaton, Balatonboglár, Balatonfüred-Csopak, Balaton-felvidék, Bükk, Csongrád, Debrői Hárslevelű, Duna, Eger, Egerszóláti Olaszrizling, Etyek-Buda, Hajós-Baja, Izsáki Arany Sárfehér, Káli, Kunság, Mátra, Mór, Nagy-Somlói, Neszmély, Pannon, Pannonhalma, Pécs, Somlói, Somlói Arany, Somlói Nászéjszakák bora, Sopron, Szekszárd, Tihany, Tokaj, Tolna, Villány, Zala. Feltűnő, hogy a borvidékeken, régiókon túl néhány kiemelt eredetvédett bor is ebbe a kategóriába jutott, mint pld. az Arany Sárfehér Izsákon. Az OEM kategória tulajdonképpen a korábbi minőségi és eredetvédett borok megjelölésére szolgál, röviden úgy írhatnánk le, hogy ezek a védett eredetű minőségi borok. A legfőbb kitétel, hogy a természetes alkoholtartalomnak el kell érni a 9%-ot, a savtartalomnak pedig a 3,5 g/liter értéket, s a bor kizárólag Vitis Vinifera -ból, tehát a hagyományos európai borszőlőből kell készülnie, valamint a terméshozam nem haladhatja meg a hektáronkénti 100 hektolitert.

- OFJ (oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor)
Itt szintén fontos a földrajzi megjelölés, de a rendelet szerint ennél a kategóriánál a bor minimum 85%-a kell, hogy megjelölt földrajzi területről származzon és a bor Vitis Vinifera-ból, illetve annak egyéb Vitis nemzetségéből származó házasításából kell készülnie. Az alkoholtartalom minimálisan 8%, a savtartalom minimum 3,5g/liter, illetve a terméshozam maximálisan 120 hektoliter lehet hektáronként. Lényegében ez a kategória a tájborokat fedi le, akár így is nevezhetnénk. Az OFJ földrajzi kategóriái a következők:
Felső-magyarországi, Nyugat-dunántúli, Alföldi, Balatonmelléki, Tisza melléki, Tisza völgyi, Zempléni, Dél-alföldi, Dél-dunántúli, Duna melléki, Dunántúli, Duna-Tisza közi, Észak-dunántúli.

-FN (földrajzi jelzés nélküli bor)
Ezek a borok az ország bármely szőlőterületéről, szabályos ültetvényéről, fajtamegkötés és hozamkorlát nélkül előállíthatóak. Az alkoholtartalma el kell, hogy érje a 7,5%-ot, (amit aztán a törvényben engedett módon 1,5 %-al cukorral javítani lehet), a savtartalma a literenkénti 3,5 grammot. Bizonyos feltételek mellett a pincészet neve, márkanév, a fajta és az évjárat is feltüntethető az FN boroknál is, de a földrajzi megjelölés nem. Tulajdonképp ez a kategória vonatkozik a korábbi asztali bor megjelölésre.

Ilyen volt régen...a cimke feliratait már akkor is komoly előírások szabályozták

Ilyen volt régen...a cimke feliratait már akkor is komoly előírások szabályozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!