Álláspont

2024.02.23. 14:08

Körhinta

Régen a szélsőség, a deviancia nem vált normalitássá.

Szabó Gábor

Régóta tudom, hogy nem kellene már meglepődnöm, annyi blődséget hallani a világban, de aztán mindig eljön az a pont, az a felvetés, amikor megvakarom a fejem, és csak annyit tudok mondani: mi van? 

A legújabb ötlet egy állatvédő szervezettől jött. Szerintük a vásárok és a vidámparkok körhintáinak lovai és más állatfigurái rossz és hamis képet közvetítenek a gyerekeknek az állatokról, ezért el kell távolítani őket. A PETA nemzetközi állatvédő szervezet holland tagozata támogatja az eredeti amerikai felhívást, hogy szereljék le a lovakat és minden más állatot a vásári körhintákról. Később aztán pontosították, mit is takar a rossz és hamis kép: „A körhinták állatfigurái akaratlanul is a kiszolgáltatott állatok tudatos kizsákmányolásának szimbólumai.” A hollandok erre rátettek egy lapáttal: „A körhintákat használó gyerekek számára az állatfigurák azt közvetítik, hogy normális és természetes, ha az állatokat kihasználják.” A hollandok párbeszédet kezdeményeznek a vidámparkokkal. „Az idők változnak” – tették hozzá. 

Na, az utolsó mondattal egyetértek, valóban megváltozott a világ. Nincs illúzióm, régen is biztosan sok hülye ötletet dobtak be az emberek, de egyrészt internet hiányában nem kapott ekkora nyilvánosságot, másrészt a szélsőség, a deviancia nem vált normalitássá. 

Persze, hogy mi a normális, azt sokszor az adott korszak dönti el, és van, amiben nem árt, ha a közgondolkodás változik, ám az ilyen ügyek szerintem többet ártanak, mint használnak. Én még olyan emberrel nem találkoztam, aki gyerekként vagy később szülőként az állatok kizsákmányolására gondolt egy búcsúi körhintázás során. 

Ezt a „felhőtlen örömöt” vette most el tőlünk a PETA. Mondanám, hogy köszönjük, de inkább abban bízom, a gyerekek plüssállatai nem kerülnek a célkeresztjükbe... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában